Ant-Man and the Wasp (2018)

Lite för lång men lekfull och underhållande uppföljare

3 russin

Jag minns den som ganska rolig. Föregående "Ant-Man"-filmen alltså. Lekfull och mindre pretentiös än mycket i genren på senare år. Prententioner eller ambitioner är i sig inget ont, men "Ant-Man" kändes som om den gick i land med sina föresatser mer bekvämt än som blivit standard i superhjältarnas alltmer överbefolkade universa, vare sig det är Marvel, DC eller... vilka fler alternativ finns? Kort sagt, styrkorna i den första filmen finns i hög grad även här. Gillar du föregångaren så är sannolikheten inte obefintlig att uppföljaren också fungerar. Kvantfysik. Kvantenergi. Kvant... Allt möjligt. Vetenskapliga verikationer av avhandlade teman här kan jag tyvärr inte svara för. Men det verkar en smula banbrytande. Det blir en hel del förminskande och förstorande, liksom avancerade dräkter med fantastiska funktioner, som inte alltid... fungerar. En huvudperson som har husarrest och inte får bli upptäckt utanför hemmet. Moderna familjekomplikationer. Företagsamhet med förhinder. Livspussel!

Möjligen är filmen något för lång, även om den sällan tappar fart. Mycket som ska in. Relationer som ska redas ut. Försvunna mammor som kanske kan hittas långt nere i en annan dimension. En uppdykande motståndare vars motivationer inte är helt obegripliga. Hennes kropp fungerar inte riktigt som andras utan desintegreras och sätter ihop sig igen lite hur som helst efter ett barndomstrauma utöver det vanliga.

En skum svartabörshandlare spelas av bekantingen Walton Goggins. En pikant detalj i sammanhanget är ju att det här i Marvelvärlden ofta refereras till organisationen SHIELD. Goggins gjorde sig en gång ett namn som Shane Vendrell, den korrumperade kumpanen till Mr Vic Mackey (Michael Chiklis) i den gryniga och gråskaliga snutserien "The Shield", vilket verkar ha öppnat många dörrar för honom sedan dess. Här får vi även se Laurence Fishburne, Michelle Pfeiffer och andra respektingivande veteraner i aktion, parallellt med en generös dos avspänningskomik. Inte minst från Michael Peña som den snabbsnackande firmakompanjonen till Paul Rudds antihjälte.

Det är personligheterna som gör grundvalen, även om effekterna är ganska imponerande. Det kan bli lite för mycket av allting och med de genrenödvändigt utvidgade naturlagar som ibland påverkar spänningsnivån. Men jag kan se något befriande i att inte hela världens eller universums eller flera universas öden står på spel eller att superhjältarna staplas på varandra. Det är i förhållandevis mindre skala och mer mänskliga mellanrelationer. Sommarspektakel med de sedvanliga ingredienserna och som vanligt en del extra insmuget i eftertexterna. Om de bonusinslagen nu klargör eller förvirrar kring förutsättningarna för den fortsättning som kanske kommer...

© Johan Lindahl
2018-07-07


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
© Marvel Studios

Originaltitel: Ant-Man and the Wasp
USA, 2018
Regi: Peyton Reed
Med: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Peña, Walton Goggins, Bobby Cannavale, Judy Greer, Hannah John-Kamen, T. I., David Dastmalchian, Abby Ryder Fortson, Randall Park,Michelle Pfeiffer, Laurence Fishburne, Michael Douglas

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2018-07-04
Hemmabio: 2018-11-12
Teman: Marvel Cinematic Universe

Relaterat: Ant-Man (2015)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

     

Dela |