Concussion (2015)

Mer idealism än intensitet

3 russin

Amerikansk fotboll. Att det i princip är en religion för miljoner och åter miljoner medborgare i det förlovade landet i väst är ingen nyhet. Man behöver dock inte vara helt såld på eller utpräglat kunnig i den sporten för att förstå vad den här filmen handlar om. Huvudpersonen själv är inledningsvis lindrigt insatt i nationalklenoden, inte minst på grund av sin status som invandrare från Nigeria.

Doktor Bennet Omalu (spelad av Will Smith) etableras på ett tidigt stadium som en överbegåvad och mycket ambitiös läkare, en medicinsk supertalang som dock inte får utlopp för alla sina förvärvade kunskaper i rollen som obducent i Pittsburgh. Han klandras av en överordnad på grund av att han tar för lång tid på sig med liken och dessutom gör sig omaket att prata med dem innan han skrider till verket. Högste chefen på plats ser dock värdet i sin adept men föreslår att han kanske borde träffa någon levande kvinna och inte bara umgås med de döda. Sådant kan förgylla livet, vet ni. Och det hampar sig så att en ung dam, även hon immigrant från Afrika, kommer in i bilden. Men det gör också kroppen från en nyss avliden före detta fotbollslegendar.

Det är nu det börjar bli knivigt. Doktor Omalu föranleds misstänka att denna högst inkomstbringande idrott inte är så hälsosam för alla sina utövare. Alltför många hjärnskakningar kan ha en effekt på hjärnan. Vem kunde ana? Han lyckas få gehör så pass att en medicinsk uppsats publiceras. Men motståndet manifesterar sig snart. En mäktig organisation, den som styr all professionell amerikansk fotboll, gör sitt bästa för att misskreditera och tysta ner upptäckterna. Så här har vi ännu en amerikansk berättelse om en man med oddsen emot sig som ändå fortsätter kämpa. Så mycket av upplägget och strukturen i filmen är bekant att den kunde fungera som ett skolexempel på verklighetsbaserade nutidsdramer. Men är det dåligt? Nej. Will Smith är utmärkt i huvudrollen. Det är även Gugu Mbatha-Raw som hans hustru och veteranen Alex Baldwin som läkarkollega. Med flera. Och är det helt okontroversiellt? Nej, jag tror inte det. Det brukar vara lättare att göra den här typen av filmen en viss tid efter att fallet har varit aktuellt i verkligheten. Men det här verkar inte ligga så våldsamt långt tillbaka. Och NFL som organiserar religionen i fråga, är uppenbarligen kapabla till korruption och maktmissbruk. Det är alltså inte bara inom internationella fotbollsförbundet FIFA, olympiska kommittén IOK, ryska friidrottsförbund et al som det pågår oegentligheter. Vem kunde ana det?

Bristen på originalitet och överraskningseffekt kompenseras till stor del av den oexploaterande tonen och de till synes ärliga intentionerna filmmakarna utstrålar i sitt värv. De stressar inte fram sin historia, på gott och ont. Predikningarna om amerikanska värden och tillika drömmen överutnyttjas inte så att det blir störande. Idealismen som genomsyrar helheten är mestadels en fördel. Frågan är om det är en film som det bär emot att se för många i det land där den utspelas. Ber den om att ignoreras och helst gömmas undan i ett hörn eller har det blivit en sådan väckarklocka som den ser ut att vilja vara?

© Johan Lindahl
2017-02-19


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
Film © 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
Operation övertalning. Det blir en del av den varan i verklighetsbaserade idrottsmedicinska dramat ”Concussion”.

Film © 2015 Columbia Pictures Industries, Inc., LSC Film Corporation and Village Roadshow Films Global Inc. All Rights Reserved.
- Vill du verkligen höra mer om mitt jobb?
- Hjärna!

Originaltitel: Concussion
Storbritannien/Australien/USA, 2015
Regi: Peter Landesman
Med: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks, Gugu Mbatha-Raw, David Morse, Arliss Howard, Mike O'Malley, Eddie Marsan, Hill Harper, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Stephen Moyer, Paul Reiser, Luke Wilson, Sara Lindsey, L. Scott Caldwell

Genre: Drama
Hemmabio: 2016-08-08     

Dela |