Fåret Shaun - Filmen (2015)

Får får fantastisk film? Nej får får fin film.

4 russin

Ledan har satt in. Varje dag är den andra lik på gården. Fårens försök att ordna en kul kväll får dock drastiska konsekvenser när bonden oförhappandes rullar till stan i en husvagn. En smäll i huvudet ger honom till råga på eländet minnesförlust och, på grund av ett missförstånd, en helt ny karriär. Den trogna hunden, som är helt oskyldig i det hela, gör sitt bästa för att nå fram till honom men tillfångatas snabbt av en ondsint och ambitiös djurfångare. En samvetstyngd Shaun försöker ställa allt till rätta och de andra fåren trotsar snart hans instruktioner för att göra honom sällskap i den urbana djungeln. Allt medan grisarna beter sig som svin där hemma.

Det är i Barnkanalen eller Netflix Kids-sortiment man enklast hittar det initiativrika och stop motion-animerade fåret Shaun, men det är väl ingen överdrift att kalla serien universellt älskad. Det här är precis vad man kunde vänta sig av en långfilm på temat. Samma moderna stumfilmshumor med betoning på mimik och fiffig slapstick. Förlagt till storstan förstås, för att tillföra något nytt.

Det räcker en bra bit. Till en film man ser med stort nöje medan man ändå undrar varför de inte lyckats vaska fram lite fler genialiteter. Vinkningarna till "Taxi Driver" och "Terminator 2" är inte omåttligt kreativa (de gör ungefär samma sak som Simpsons gjorde för tjugo år sedan). Referenserna till Banksy och folks tendens att smartphone-filma olyckor är strået vassare.

Och fåren ser helt vansinnigt roliga ut när de klätt ut sig till människor. Inte minst det med mustaschen. Shauns ritlösningar på diverse problem är lysande. Best jailbreak ever. Slutligen är det, ej att förglömma, en fin och charmig film. Ungefär som fjolårets "Paddington".

Det blir förstås en fyra till fåret. Jag hade bara förväntat mig ännu lite mer.

© Anders Lindahl
2015-08-16

© 2014 Aardman Animations Ltd and Studio Canal S.A.

Originaltitel: Shaun the Sheep Movie
Storbritannien, 2015
Regi: Mark Burton Richard Starzak

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2015-02-13
Hemmabio: 2015-08-24     

Dela |