The Descendants (2011)

"Paradise can go fuck itself"

4 russin

Pengar är inte allt. Matt Kings kusiner har bestämda åsikter om till vem han ska sälja deras bit av paradiset (Hawaii) som gått i släkten i 150 år, men vem han än väljer kommer de bli snuskigt rika allihop. Men detta beslut ligger inte i framkant i hans tankar. Det är hustruns koma som tar förstaplatsen i prioriteringsordningen. Efter en båtolycka är hon onåbar och ser ut att så förbli. Den förut alltför frånvarande fadern måste nu tampas med en problematisk tioåring och en dito sjuttonåring. Den sistnämnda kan inte heller hålla tand för tunga utan måste komplicera hans sorg genom att avslöja att frugan varit otrogen mot honom.

Det finns dock något positivt i det sistnämnda, eftersom det skapar förutsättningarna för att äldstingen och farsan ska kunna samlas kring ett gemensamt mål, vilket de gör utan stora åthävor. Den Andre ska hittas och konfronteras, och med på resan följer en kompis som hon av först obegripliga skäl insisterar på att släpa med, samt minstingen.

Det är mitt-i-livet förändring med George Clooney i tryggt dramaläge, starka och komplicerade känslor och risken är att filmen, hur man än beskriver den, verkar rätt trist. Den känns aldrig trist. Det ser bland annat nämnde Clooney till med subtilt men starkt spel och för det borgar också sköna insatser av Shailene Woodley och Amara Miller som de två döttrarna. Den burdusa rättframheten är också en viktig tillgång. Det är inte ofta på film som en försvarslös och svarslös person får utstå så mycket skäll. Fru King har mycket att stå till svars för, men det kan hon förstås inte. Patricia Hasties skådespeleriuppdrag är begränsat, minst sagt.

Sedan får man inte glömma att det ofta är riktigt kul också. Det till synes flumdumma bihanget Sid står för en del av garven (bland annat genom att locka till sig en snyting från oväntat håll), men det är han långt ifrån ensam om. Payne vågar ofta kombinera djupaste allvar med ren och skär (och skör) komik och klarar av balansgången genom att helt enkelt få det att kännas naturligt.

Det är svårt att komma fram till någon mer kontroversiell slutsats än att "The Descendants" är en väldigt bra film. Med sitt solida manus som går sin lagom aviga gång fram till det tillfredsställande om än knappast världsomvälvande slutet är den roande, rörande och givande. Att den sedan saknar någon extra dimension, den svårdefinierade komponent som lyfter exempel "Sideways" ännu högre, resulterar inte i ett värre öde än att den "bara" får fyra russin.

© Anders Lindahl
2012-01-28


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Källa: GIFF

Originaltitel: The Descendants
USA, 2011
Regi: Alexander Payne
Med: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Beau Bridges, Matthew Lillard, Judy Greer

Genre: Drama, Komedi
Svensk biopremiär: 2012-01-27
Teman: GIFF2012

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


GIFF2012

     

Dela |