Bullitt (1968)

Inte bara en berömd biljakt

4 russin

När jag börjar se om "Bullitt" efter ett spontant begagnatköp på Blu-ray så förstår jag ganska snabbt varför den yngre upplagan av mig för många, många år sedan inte riktigt såg filmens storhet. Vilka är personerna i den stiliserade prologen? Vad är det som händer? Och sedan en inledning på filmen som inte är direkt omedelbart actionfylld.

Den äldre upplagan njuter i fulla drag av samma stiliserade inledning och av det faktum att hela filmen andas 60-tal på skönaste vis. Och uppskattar kanske Jacqueline Bissets snygghet ännu mer. Hon spelar McQueens käresta, som i deras första scen tillsammans försöker få honom att förstå sig på komplexa diagram om vattenflöden.

Redan i tidningarna kända snuten Bullitt (Steve McQueen i en av sina definierande roller) blir personligt utvald av politikern Walter Chalmers att vaka över det vittne som ska bli huvudrätten i de senatsförhör som ska göra hans karriär. Chalmers spelas av Robert Vaughn, som enligt trivian fick sin framtida karriär inom den riktiga politiken pajad genom sin roll här. Hur som helst, "organisationen" ska näpsas, den legala skådeplatsen ska bli San Francisco och vittnet är viktigt.

Och blir snabbt skjutet, tillsammans med en av McQueens kollegor. Proffset som utför dådet är inte proffsigt nog att göra hela jobbet så han tvingas besöka det sjukhus där de båda svårt skadade männen finns. Så här dags har filmen blivit begripligt och nervigt spännande, med plats för drastiska val. Vem kan man lita på?

Tids nog kommer också biljakten. För länge sedan fanns det ett segment på morgon-TV (har jag för mig, eller var det kvälls-TV?) där stunts och effekter i filmer pedagogiskt förklarades för svenska folket. Just denna biljakt blev föremål för det enda inslag jag egentligen minns, och var förstås en ganska till åren kommen scen redan då. Men fortfarande häftig då, och fortfarande häftig nu, med sin först chilliga musik och sedan totala avsaknad av musik, till förmån för motorljud, däcktjut och smällar. McQueens bil, en Ford Mustang, studsande och sladdande nerför San Franciscos kuperade gator har blivit en rörlig ikon. McQueen själv, som inte drog sig för att sätta sig bakom ratten på snabba bilar, rattar mycket riktigt Mustangen i närbilderna, men de mer farliga scenerna är förstås utförda av en stuntman.

Berättandet är, berömda biljakter åsido, genomgående dämpat och ganska realistiskt och miljöerna ofta verkliga. På sjukhusscenen spelas de flesta rollerna av faktiska läkare och sjuksköterskor, bara en sådan sak. Diktatet under en obduktion känns malande, torrt och synnerligen trovärdigt. Det fränaste vi ser i teknikväg är en teleprinter. Filmen känns, på grund av detta och med sitt säkra men ibland ovanligt komponerade foto, stiliserad och naturlig på samma gång.

Anmärkningsvärd är också bristen på salivskvättande gräl. Varken den karriärslystne Chalmers eller Bullitts chef finner sig nödgad att skrika ut sina invändningar mot hans ibland oortodoxa tillvägagångssätt. Och Bullitt själv blir i McQueens respektingivande gestalt till en snut med stor integritet och små åthävor. Som kanske håller på att förstöras själsligt av sitt jobb, om man instämmer i flickvännens teori.

Det blir mer jakt, bland annat en stressig och frustrerande historia till fots på en flygplats. Det blir en ganska skön twist, och det blir ett sådant där slut som ingen hade tolererat utanför en filmfestival eller en Coen-film numera. Det blir en helskön film.

© Anders Lindahl
2011-03-20


DVD / Blu-ray

Ah, Blu-ray... Utöver filmfestivaler som visar gammalt finns det inget skönare sätt att återbesöka klassikerna och verkligen se deras storhet. "Bullitt" har ju bitvis lite grynig bild och är kanske inte världens bästa demoskiva för HD, men i Warners release, släppt redan 2007, får man verkligen filmkänsla.

Extramaterialet inkluderar ett kommentarsspår med nyligen avsomnade regissören Peter Yates och en featurette från när-det-begav-sig om Steve McQueens engagemang för filmen.

Sedan kommer en högupplöst version av en långfilmslång dokumentär som fanns med på DVD-utgåvan från 2005. Det handlar inte huvudsakligen om "Bullitt", men om ett passande ämne: filmklippning. Här trängs kommenterarna av stora regissörer (inklusive Spielberg, Cameron, Tarantino, Scott och den obligatoriske Scorsese), kända filmklippare som förstås ändå inte är så kända som de borde vara och tonvis med filmklipp, alltifrån urgamla till klassiker och moderna klassiker. Legendaren Walter Murch använder numera Final Cut, kan jag rapportera. En riktigt bra dokumentär.

Lägg till det en långfilmslång dokumentär om McQueen (även den från den gamla DVD-versionen men lågupplöst) och Blu-ray betyget blir: inte illa alls.

Nämnas bör också att Warner kan ge de andra bolagen lektioner i hur man lägger upp en Blu-ray. Man tillåts nämligen börja se själva filmen rasande snabbt, om man jämför de varningstexter, påtvingade trailers och tillkrånglade menyer som många frossar i.


Originaltitel: Bullitt
USA, 1968
Regi: Peter Yates
Med: Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon, Pat Renella, Robert Duvall

Genre: Action     

Dela |