Next (2007)

Duktiga skådisar i dålig regi av tveksamt manus med halvtaffliga effekter

2 russin

Jag blir inte klok på Nicolas Cage! Hans karriär verkar toppa och dala flera gånger per år. "Lord of War" och "The Weather Man" visar hans ljusa (eller bra och mörka) sida, men "Wicker Man"-remaken och "Ghost Rider" skvallrar om en desperat föredetting på väg till glömskans botten. Han kanske helt enkelt är en duktig skådis med världens sämsta omdöme. Han har tydligen i alla fall bestämt sig för att han är till hälften en actionskådis. Han ser dyster ut mest hela tiden, vilket väl i hans ögon gör honom till en Tänkande Actionskådis, och han funderar säkert en del över sina karaktärers inre liv, men det är verkligen inte i den genren han lyckas bäst. I "The Rock" var det kul att se den sidan av honom, nu börjar det kännas lite 9-5-kneg av det hela.

Lee Tamahori har tydligen bestämt sig för att göra renodlad underhållning efter hyllade debuten "Krigarens själ" och snabbt bortglömda noir-försöket "Mulholland Falls". Efter prestigeproduktioner som "Die another Day" harvar han dock i B-ligan med filmer som "XXX 2" och "Next". Han framstår som en rätt kompetent actionregissör med lite för lite pengar och ett marginellt intresse för personregi. Trots duktiga skådisar känns de flesta av scenerna märkligt tillgjorda. Vid bara ett tillfälle blåser stelheten bort och det blir riktigt charmigt (när Cris berättar om grodregn i Danmark).

Synbart late manusförfattaren Gary Goldman (fyra filmer på 20 år!) har skrivit "Total Recall", en av de klurigaste filmer jag vet som ändå är skamlöst underhållande. Han försöker väl här (tillsammans med de mer produktiva Jonathan Hensleigh och Paul Bernbaum) göra lite samma grej, utifrån ännu en historia av manusmännens älskling Philip K. Dick. Dessutom verkar han vilja spinna ut flyktscenen från "Minority Report" (som han var en av producenterna till) i det oändliga. Ni vet vilken scen jag menar - den där jättebra scenen.

Jag tycker inte att resultatet övertygar.

Cris (Nicolas Cage) försörjer sig på samma sätt som Swann i "Lord of Illusions". Han är en magiker som har en del riktig "magi" till hjälp. I hans fall rör det sig om förmågan att se två minuter in i framtiden. Eftersom han kunnat detta hela livet har han lärt sig att använda förmågan på lagom lukrativa vis, eller för att testa olika raggarrepliker på Jessica Biel. Just i det här fallet blir det rätt kul, etiska tveksamheter åsidor, när ett antal scenarier avfärdas och det till synes perfekta valet visar sig lika misslyckat som de andra.

In från höger kommer elaka terrorister, anförda av duktige men oftast dåligt utnyttjade Thomas Kretschmann. Duktiga men oftast dåligt utnyttjade Julianne Moore spelar en karaktär som verkar vara Clarice Starling som efter en tid på flykt med Hannibal Lecter återgått till sin gamla karriär. Hon vill snabbvärva Cris för att hjälpa FBI hitta terroristerna innan de spränger en atombomb i Los Angeles.

Grundidén är rätt kul, men är ärligt talat mest en ursäkt för författarna att pröva de idéer som inte redan använts under liknande premisser. Eller idéer som redan använts men som man gärna vill använda en gång till.

Dialogen är rätt svag och ofta dum, handlingen en osannolik räcka av scener vars underhållningsgrad räddar dem hjälpligt och finalen en sådan utmaning mot sans och vett att jag fortfarande inte är helt säker på att jag törs avfärda den. Kanske missar jag något? Effekterna är synnerligen ojämna, vissa med en sådan 3D-smak att man måste skratta lite.

En svag tvåa blir det ändå, trots att det återigen bevisas att alla manusförfattare tror att man kan zooma in hur långt som helst i övervakningskamerabilder. Det är ju menat att underhålla, och det gör det en smula. Ibland överraskar till och med filmen med någon halvlurig fint. Men snälla Cage, börja gallra lite bland rollerna!

© Anders Lindahl
2007-10-10


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

"Ju lamare film, desto mer entusiasm i intervjuerna på promomaterialet" lyder en gammal truism som stämmer in rätt bra här. Intervjuerna saknar dock svensk text i SF:s utgåva.

Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
© 2007 Paramount Pictures.
Nicholas Cage i "Next".

Originaltitel: Next
USA, 2007
Regi: Lee Tamahori
Med: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel

Genre: Action, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2007-05-16
Hemmabio: 2007-10-03

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>     

Dela |