Shaun of the Dead (2004)

En ”Braindead” för 2000-talet

4 russin

Shaun har det inte lätt. Han är till synes nöjd med sitt stillastående liv som består av det tråkiga jobbet, tv-spel med rumskompisen Ed och en ändlös radda kvällar på favoritpuben Winchester. Hans flickvän Liz är dock inte nöjd och kräver bot, bättring och variation snarast möjligt, varpå Shaun lovar att ta med henne ut till en ny spännande restaurang nästföljande kväll. Detta glöms givetvis bort, Liz dumpar honom och nu börjar en ivrig och inte minst rolig kamp att få henne tillbaka.

Att London samtidigt håller på att övertas av blodtörstiga zombies är liksom bara något som pågår i bakgrunden. Filmens tagline är ”A romantic comedy. With zombies”, och det roliga är att det stämmer på pricken. Hade man tagit bort zombieinvasionen hade storyn ändå fungerat – även om udden givetvis hade saknats. Shaun tar en promenad till affären, gatskyltar är välta, rutor krossade, människor ligger i stora blodpölar i sina trädgårdar och levande döda vandrar runt på gatorna. Men Shaun märker ingenting. Han köper en läsk och håller på att halka i en blodpöl på väg ut men märker fortfarande ingenting. Tillvaron är liksom alltid upp och ner så hur ska man märka när något är på tok? När det går upp för Shaun och hans kompis Ed vad som håller på att hända börjar de genast smida planer för hur de ska kunna rädda sina nära och kära.

Simon Pegg och Nick Frost som spelar huvudrollerna, samt Edgar Wright som regisserat, är tidigare mest kända från en brittisk sitcom vid namn ”Spaced” som ännu inte visats i Sverige men som gjort stor succé i hemlandet. ”Shaun of the Dead” är vid första anblicken en parodi på de klassiska Romero-rullarna men utvecklar efter hand ett helt eget språk, i enlighet med herrarnas tidigare verk. För det är främst den, på sina ställen, vansinnigt roliga dialogen som i blandningen med otaliga referenser till zombiefilmer, filmklichéer och engelsk popkultur, blommar ut och skapar den roligaste komedin som kommit från Storbritannien på flera år.

I likhet med Romeros ”Dawn of the Dead” sprider den rikligt med samhällssatir och den klarar faktiskt av att vara lite läskig emellanåt också. Det är ingen blodfestival som Peter Jacksons ”Braindead” men de gore-sekvenser som finns är väl genomförda och helt i klass med filmer som förärats högre budgetar.

Det som dock gör ”Shaun of the Dead” till en klassiker som tål att ses om och om igen är att man verkligen bryr sig om de minnesvärda karaktärerna; samspelet mellan Pegg och Frost är klockrent och folk blir aldrig sådär hysteriskt överdrivna som i många amerikanska komedier - eller tråkigt PK som i många brittiska diton, utan tillåts vara just människor. Humorn är ibland rå och bitsk men alltid varm, hyfsat intelligent och med glimten i ögat.

När Queen ljuder ur pubens jukebox och en minnesvärd och synnerligen medryckande slaktarsekvens med biljardköer, cricket-slagträn och skjutvapen tar sin början är man helt förlorad i filmens värld. Kärleken till genren lyser verkligen igenom och charmar obönhörligen alla som kommer i dess väg.

----------------------

Trivia 1: Både Simon Pegg och Edgar Wright kommer att dyka upp i små cameos i Romeros zombie-comeback ”Land of the Dead” som har premiär 2005.

Trivia 2: Än så länge är det oklart om ”Shaun of the Dead” någonsin kommer att få beskådas på svenska biodukar. Filmen är sedan ett tag tillbaka släppt på dvd i England och om inte Universal tänker om så är en import av dvd:n dessvärre den enda distributionskanalen som står öppet för oss ”Shaun”-fans.

© Johan Hultgren
2004-10-17


"Shaun of the Dead" är beviset för att det går att göra riktigt rolig skräck även på 2000-talet.

Originaltitel: Shaun of the Dead
Storbritannien, 2004
Regi: Edgar Wright
Med: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield, Lucy Davis, Dylan Moran

Genre: Komedi, Skräck
Teman: Zombies


Ingår i följande teman


Zombies

     

Dela |