Blood: The Last Vampire (2000)

Ofullständig animerad vampyraction

2 russin

Demoner är otäcka saker. De kan gömma sig oskyldiga skolflickors kroppar så att de våldsamt måste genomborras av snälla vampyrer med samurajsvärd och sluta sina liv i floder av blod. Men så kan vara i japanska animerade filmer och med en titel som "Blood: The Last Vampire" vet man vad man får.

Den fyrtio minuter långa filmen är regisserad av Hiroyuki Kitakubo, som tidigare har gjort "Roujin Z" (1996) och arbetat med datorgrafikeffekter till den fantastiska "Akira" (1988). Animationen, en blandning av klassisk 2D och med detaljer i 3D, är i allmänhet över genomsnittet. Den dystra, gotiska stämningen kombineras med dystopiska stadsbilder av mörkaste thrillerslag och det finns inte mycket solsken som kan skina igenom de svarta moln som täcker denna film. Vissa scener är närapå strålande i tempo, spänningsfylld skräck och visuellt intryck, men räcker det?

Kenji Kamiyamas manus lämnar tyvärr en hel del att önska. För att vara en så pass kort film berättas historien på ett understundom slappt och okomprimerat sätt och många lösa trådar lämnas fladdrande i vinden vid filmens slut. Jag kan inte undgå att få en känsla av att filmen mer är början på en serie än ett fristående verk, vilket är både synd och skam. Vi får ingen förklaring till var de kroppsförvandlande demonerna kommer ifrån, varför de jagas av den svärdsfäktande Saya, som möjligtvis är en hundra år gammal vampyr, och vad det hela egentligen har med Vietnamkriget att göra.

Om "Blood: The Last Vampire" hade varit en vanlig spelfilm hade den troligtvis gått efter klockan två på natten på någon av våra kommersiella tv-kanaler och hade fått ett överkryssat russin av denna recensent. Nu lyfter den fina animationen upp filmen några snäpp och gör den mer sevärd. Ett extra beröm går också till ljudläggningen vars feta effekter får actionsekvenserna att pumpa på mer än vanligt. För den som är intresserad av japansk anime och animation i allmänhet, eller som möjligtvis har vampyrer som specialintresse, kan jag i viss mån rekommendera denna film. Passar man inte in i någon av ovanstående kategorier kan man lika gärna lämna "Blood: The Last Vampire" därhän.

© Andreas Hallgren
2002-01-05Originaltitel: Blood: The Last Vampire
Japan, 2000
Regi: Hiroyuki Kitakubo
Med: Röster: Youki Kudoh, Saemi Nakamura, Joe Romersa, Rebecca Forstadt m.fl.

Genre: Action, Animation, Skräck
Teman: Vampyrer


Ingår i följande teman


Vampyrer

     

Dela |