Blade (1998)

Bra skräp!

3 russin

1998 kom det två filmer som kan ses som föregångare till "Matrix". "Dark City" är den bästa av dem, men "Blade" känns som en ännu tydligare inspirationskälla. Kanske en ren slump, men likheterna är påfallande. Inte nog med grundtemat, där en Utvald och Unik kille i råtuff utstyrsel i svart läder med övermänsklig vighet och styrka bekämpar krafter som vanliga människor inte ens är medvetna om, allt berättat i serietidningsartad form. Här finns också specifika scener som återkommer i nästan identisk, fast ännu snyggare, form i "Matrix". Jag tänker på pistolkuls-duckning i slow motion, viga hopp över hustak, brutala, stiliserade skottlossningar i pelarrum och tunnelbanestationsslagsmål.

Att sedan "Matrix" utan svårighet klår "Blade" på alla sätt och vis är en annan sak. Alla kan inte vara bäst, och "Blade" är, om man är på rätt humör, tillräckligt bra.

Stephen Norrington regisserar här sin andra film, men är ingen nybörjare för det. Han har bland annat jobbat med make-up och specialeffekter, på filmer som "Aliens", den ganska kultiga "Hardware" och den rejält usla "Split Second".

Även här är effekter en viktig ingrediens, kanske den viktigaste. En del är ganska fula, en del riktigt häftiga, och många av dem är ganska frånstötande. Men det gör inte så mycket. "Blade" är inte en film som man tar på allvar en sekund. Lite spännande är den allt ibland, men inget som händer lämnar några djupare känslomässiga spår, och därför är det svårt att bli särskilt upprörd över hemskheterna. Samma med de ständiga fightscenerna, som är brutala och väldigt snyggt filmade. Sällan har meningen "det är ju bara en film" känts sannare.

Wesley Snipes, som sade sig känna starkt för en filmatisering av den här tecknade serien, spelar "Blade" (som visar sig heta Eric, egentligen), en man vars mor bets av en vampyr och dog vid hans födsel. Det har gjort honom både motiverad och väl lämpad att bekämpa vampyrer; tack vare en "genetisk defekt" delar han deras styrka och snabbhet, men är befriad från obehag som allergi mot solljus, vitlök och silver. Med sina capoeiro-kunskaper, ett snyggt, specialgjort svärd och skjutvapen laddade med silverkulor röjer han bland blodsugarna. Dessa finns enligt filmen i tusental och styr i hemlighet över halva världen - man bjuds alltså på en klassisk konspirationsteori utöver allt våldet. Till sin hjälp har han Kris Kristofferson och en smart, kvinnlig babe-doktor som han räddar i början av filmen. För dem alla är tiden på väg att rinna ut, av olika skäl, och problemen multipliceras i form av Frost.

Stephen Dorff, från bland annat "S.F.W." (So fucking what), är Deacon Frost, en uppkomlingsvampyr med ambitioner. Till skillnad från det gamla gardet av relativt civiliserade vampyrer, vill han att deras släkte ska härska över världen, och han är beredd att gå långt i denna strävan. Egentligen skiljer sig inte Blade här särskilt mycket från vilken gangsterfilm som helst: den gamla, grånade maffian som försöker göra saker på Det Gamla Goda sättet, och uppstickaren med egna idéer och ännu lägre moral.

Inte för att Blade själv är världens trevligaste kille, men de han dödar är antingen vampyrer eller usla kräk som samarbetar med dem i hopp om diverse gentjänster. Kampen förs över hela staden i en ganska irrande gång som till slut leder till ett coolt vampyrtempel under jorden. På vägen får man bevittna så mycket högljudda, bisarra och ofta äckliga scener att man antingen får nog ganska snart och stänger av, eller ger upp och bara följer med i rytmen. Inledningen är ganska talande, där en vampyrfest kulminerar i att det börjar spruta blod ur sprinklersystemet, medan en stackars inlurad vanlig människa plötsligt inser att han är på fel ställe här i livet. Tung technomusik, strobeljus och blodiga, dansande vampyrer. Coola bilder, och alldeles tomt bakom.

Superstiliserad, överdriven och konsekvent genomförd blodig action, sammanfattningsvis. Om man inte gillar sånt, gillar man inte "Blade". Jag gillade den till min förvåning; inte jättemycket, men tillräckligt för att tilldela den trenne russin. Grattis, "Blade"!

© Anders Lindahl
2001-04-29

Foto: Sandrews/TV4
Wesley Snipes som Blade och Stephen Dorff som Deacon Frost i "Blade"

Originaltitel: Blade
USA, 1998
Regi: Stephen Norrington
Med: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Stephen Dorff, N'Bushe Wright, Donal Logue, Udo Kier

Genre: Action, Skräck
Teman: Vampyrer

Relaterat: Blade II (2002) Blade: Trinity (2004)

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!


Ingår i följande teman


Vampyrer

     

Dela |