Dr. Who and the Daleks (1965)

"Ex-ter-min-ate!"

1 russin

Den brittiska tv-serien "Dr. Who" är den längsta science fiction-serie som någonsin visats. Det första avsnittet sändes 1963 och först 26 säsonger och åtta doktorer senare lades den ner år 1989. En ny serie är dock på gång hos BBC, med ingen mindre än Christopher Eccleston som den nya doktorn. Vad jag vet har serien aldrig visats i Sverige och jag har själv inte sett något av den, så jag är väl kanske inte den bäste recensenten av "Dr. Who and the Daleks" som man kan hitta, men jag gör ett försök i alla fall.

Enligt vad jag har förstått är doktorn ur seriens titel en utomjording som tagit sig olika mänskliga skepnader under åren som gått och han tillbringar sin tid med att åka på äventyr i tid och rum i sin tidsmaskin TARDIS, en akronym för "Time And Relative Dimensions In Space". TARDIS är dock förvillande lik en blå brittisk telefonkiosk av en typ som användes av den lokala polisen en gång i tiden. Dr. Who ska egentligen inte lägga sig i vad som händer på sina olika resor utan bara observera olika platser i universum, men han brukar inte kunna hålla fingrarna i styr, framför allt inte när någon människoliknande art hotas av de fascistoida robotar som kallas Daleks och som är fast beslutna på att utrota allt och alla som inte är gjorda av plåt.

Detta är precis vad som händer i filmen "Dr. Who and the Daleks", den första filmen baserad på episoder ur den allt mer populära tv-serien. Doktor Who spelas här av Peter Cushing, kanske mest känd för de otaliga skräckfilmer han gjorde för det legendariska filmbolaget Hammer. Den åldrade Dr. Who får besök av sina två barnbarn Barbara (Jennie Linden) och Susan (Roberta Tovey) och tillsammans med dessa och den klumpige, men rätt tröttsamme, comic-relief-killen Ian (Roy Castle) tar de en tur i tidsmaskinen Tardis. De hamnar på planeten Skaro som har blivit totalförstörd i ett globalt "neutronkrig" mellan Daleks och de människoliknande Thals. Den radioaktiva strålningen tvingar Dalekerna att skydda sig i otympliga men rätt snygga metallrustningar och att upprepa samma repliker gång på gång med konstiga röster. "Thalerna" har däremot tagit fram ett motmedel mot radioaktiviteten och de klarar sig därför bra förutom vissa bieffekter som får dem att klä ut sig till transvestitiska versioner av Robins Hoods muntra män (och kvinnor).

"Thalerna" är uppgivna inför de övermäktiga Dalekerna, men den gode doktorn får dem att inse att man ibland måste kämpa mot sina förtryckare. Det ska också visa sig vara lättare gjort än sagt, för Dalekerna är ärligt talat mer än lovligt korkade. Det är för övrigt de flesta andra i filmen också, så det kanske jämnar ut sig i slutändan ändå.

"Dr. Who and the Daleks" har några förmildrande drag. Dalekernas robotrustningar är, som jag redan nämnt, rätt kul designade och även andra delar av den teknologiska sextiotalsdekoren är ganska tuff fast på ett fånigt sätt. Peter Cushing och den fantastiskt klämkäcka Roberta Tovey är dessutom så där skönt brittiska som britter bara är på äldre filmer. Ja, det var väl det som är positivt.

I övrigt är det inte mycket som gör "Dr. Who and the Daleks" värd att se. Handlingen är vädligt enkel och brister rätt rejält om man har några krav på logik eller, för den delen, några som helst krav på handlingen. Repliker som inte borde ha sagts ens första gången upprepas hela tiden, vilket snart blir lika irriterande som Roy Castles kontinuerliga dratta-på-ändan-och-se-dum-ut-rutin. Den tänkta publiken för filmen är främst barn, men bara för den sakens skull behöver den inte vara dum och fånig, eller hur? (Ursäkta Pikachu, men det gäller dig också.)

Om man skruvar ner ljudet och projicerar bilderna på en vägg skulle jag möjligtvis kunna tänka mig att "Dr. Who and the Daleks" kan fungera som en rörlig tapet i bakgrunden av en fest. Det är nog faktiskt det enda bra jag kan komma på som man kan göra med den här filmen.

Förresten, filmen handlar naturligtvis egentligen om det kalla kriget och risken för ett globalt kärnvapenkrig, men det var ju rätt väntat eller hur?

© Andreas Hallgren
2004-08-29

Originaltitel: Dr. Who and the Daleks
Storbritannien, 1965
Regi: Gordon Flemyng
Med: Peter Cushing, Roy Castle, Jennie Linden, Roberta Tovey, Barrie Ingham m.fl.

Genre: Komedi, Sci-fi, Äventyr

Relaterade artiklar
Robotar på film     

Dela |