Big trouble in little China (1986)

"Son of a bitch must pay"

3 russin

Carpenters storslaget tramsiga hyllning till Hong Kong-film och Chinatown tillhör inte hans mest imponerande verk, men är å andra sidan rejält underhållande.

Kurt Russell spelar Jack Burton, filmens ganska osannolika huvudperson. Istället för den fåordige och stenhårde Snake Plissken ("Flykten från New York") är denne en skrävlande långtradarchaufför som gärna delar med sig av underbart tama visdomsord och skryter om sina reflexer, men ofta klantar sig rejält.

Handlingen är tämligen förvirrande, men inkluderar element som krigande gäng i Chinatown, monster och tre mystiska figurer i stora hattar som verkar hämtade ur klassikern "Shogun Assassin", men också är försedda med diverse magiska krafter. Till denna märkliga värld kommer Burton och hans kamrat Wang Chi (Dennis Dun, också känd som Billy Po från "En röst i natten") för att rädda varsin bortrövad kvinna ur den ondskefulle Lo Pans klor. Saken är nämligen den att Lo Pan, som är tusentals år gammal, måste gifta sig med en kvinna med gröna ögon för att återfå sin ungdoms goda fysik, istället för det skröpliga skal årtusendena förvandlat hans kropp till. Låter väl ganska rimligt, på alla sätt och vis?

Fånigt är det så det räcker och blir över, men stridsscenerna är som seden kräver snyggt klippta och välkoreograferade, de komiska förvecklingarna faktiskt ganska roliga och tonen i filmen behagligt avspänd. En talande och, om man är på rätt humor, väldigt rolig scen är när en av De Tre Magiska Krigarna blåser iväg en liten röd boll i magen på Russell, med allvaret och ceremonin hos en som står i begrepp att dräpa sin motståndare med en flammande blixt. En annan viktig scen är förstås när Wang Chi ska klyva en ölflaska med en köttyxa. En skön film, som väl förtjänar sina tre russin.

© Anders Lindahl
2000-08-28

Originaltitel: Big trouble in little China
USA, 1986
Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun, James Wong

Genre: Komedi, Action     

Dela |