The Butterfly Effect (2004)

Det är kanske bäst att låta döda hundar ligga ändå?

3 russin

En välkänd sentens som sammanfattar kaosteorin, i alla fall som jag har förstått det, är att en fjäril som fladdrar med vingarna i Brasilien kan komma att orsaka en orkan i Stilla Havet. Man kan anlägga samma synsätt på oss människors liv, där små händelser hela tiden påverkar oss och formar oss till de personer vi är.

På samma sätt som det är svårt att se fjärilens fladder i Sydamerika när man befinner sig i en liten båt mitt i en storm på Stilla Havet så är det ofta svårt att se de händelser ur det förgångna som skapat våra respektive tillvaror. De flesta av oss ser nog att det är bäst att gilla läget och surfa på de vågor som kommer ens väg. Livet är ju trots allt, som någon så smidigt formulerat det, det som pågår medan vi tänker på annat.

När det gäller tidsresefilmer är det dock en annan uppsättning spelregler som gäller. Ett huvudtema inom den undergenren är just att åka tillbaka i tiden för att ändra någon olycksalig händelse i det förflutna. Ett stående problem med detta är dock att man genom att ändra en enda sak i det förflutna kan sätta en hel kontinent av konsekvenser i rörelse och en sådan händelsekedja kan sluta hur illa som helst.

I "The Butterfly Effect" har Evan (Ashton Kutcher) ärvt en märklig "sjukdom" av sin far, som numera befinner sig inspärrad på ett mentalsjukhus. Han får plötsliga black-outer när något dramatiskt inträffar och har inga som helst minnen av vad som har hänt. Flera år senare har han möjlighet att, genom sina dagboksanteckningar, återbesöka dessa gömda minnesbilder. Han finner snart att han inte bara kan se vad som har hänt utan även påverka det som hände i dåtid. Steget därifrån är naturligtvis inte långt till att försöka förändra det förflutna för att göra nutiden till en vackrare plats att leva på. Vad han dock inte räknar med är just de följdeffekter som hans eller någon annans förändrade handlande kan få för alla inblandade, och den vackra framtiden blir sällan så bra som han tänkt sig den.

"The Butterfly Effect" är, innehållsmässigt, rätt rejält mörk på flera ställen, vilket var en positiv överraskning för mig som mer hade förväntat mig en glättad Hollywoodfilm. Det är knappast några technicolordrömmar som skildras, oavsett Evans enträgna försök att förbättra livet för alla inblandade. I ärlighetens namn tar väl filmen ut de narrativa svängarna lite väl mycket ibland, men det får väl skyllas på nödvändigheten av att skapa dramatiska och livsavgörande händelser. Det är helt klart intressant att se de alternativa öden som fängslar de olika karaktärerna. Däremot blir det minst en tidsresa för mycket och nyhetens behag svalnar betänkligt framåt slutet av filmen. Som åskådare blir det också allt svårare att verkligen engagera sig i de verkligheter som målas upp, då vi vet att dessa bara är temporära sådana som strax kan bytas in för en nyare och fräschare modell.

Filmens manusförfattare och tillika regissörer, Eric Bress och J. Mackye Gruber, har endast manuset till den mediokra uppföljaren "Final Desination 2" (2003) och en, för mig okänd, film med titeln "Blunt" (1998) på sina meritlistor. Den här filmen är för dessa två ett rejält steg framåt och "The Butterfly Effect är, även frånsett denna deras begränsade erfarenhet, en rätt intressant film att ta del av. Idén bakom den är tänkvärd och det hela är bra genomfört, men de tänjer väl mycket på åskådarens tålamod och jag tror inte att filmen håller för att tittas på mer än en gång. En stark trea blir det i betyg.

© Andreas Hallgren
2004-08-26Originaltitel: The Butterfly Effect
USA, 2004
Regi: Eric Bress J. Mackye Gruber
Med: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott, John Patrick Amedori

Genre: Drama, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2004-06-27
Teman: Tidsresor


Ingår i följande teman


Tidsresor

     

Dela |