Bad taste (1987)

Ungdomsminnen

5 russin

Ibland dyker det upp en film man minns mer av. Man minns exakt var man var när man fick höra talas om den. Man minns att man bara var tvungen att se den. Man minns glädjen när ens vän berättade att han hade en sluddrig generation-tre kopia, som ibland var i färg och ibland i svartvitt. Man minns glädjen efter att ha sett den, och hur fascinerad man var de efterföljande dagarna.

Mitt första möte med Peter Jackson utspelade sig i en liten simföreningsstuga på det småländska höglandet. Efter en trevlig kväll i folkets park drog sig ett gäng tillbaka och började förtälja minnesvärda filmscener för varandra. Jag är inte säker, men jag tror att det var Micke som berättade om grymma utomjordingar som behövde en ny smaksensation till sin snabbmatskedja, bestående av jordens befolkning. Micke målade därpå upp en scen där en av hjältarna ramlar ner för en klippa och spräcker skallbasen, varpå en liten del av hjärnan faller ur.

När Micke var klar med sin berättelse satt jag tyst en stund och begrundade vad han sagt. Det verkade vara en fantastiskt sjuk film, som jag med största sannolikhet skulle tycka väldigt mycket om. Min glädje var total när Micke hade med sig filmen till skolan dagen därpå.

Ovanstående händelse utspelade sig 1992. Sen dess har jag förmodligen sett "Bad taste" ett tjugotal gånger, och den är faktiskt lika bra än idag. Filmen är ett bevis för att man inte behöver en mångmiljonbudget, varken för att skapa bra specialeffekter eller en bra film. "Bad taste" spelades in på den lediga tid Peter Jackson och hans vänner hade under en fyraårsperiod, och Jackson stod själv för alla de specialeffekter som finns med i filmen. Storyn är kanske inte den bästa, men framförandet är otroligt. Det finns ett skratt i varje droppe blod som spills.

Peter Jacksons första film må vara pubertalt äckelframkallande på ett flertal vis, men den svarta humorn, effekterna och Jacksons speciella formspråk gör den till en vinnare. Se den, älska den.

© Christer Johansson
2002-01-07Originaltitel: Bad taste
Nya Zeeland, 1987
Regi: Peter Jackson
Med: Peter Jackson, Terry Potter, Pete O'Herne, Craig Smith

Genre: Komedi, Skräck, Sci-fi     

Dela |