Gothika (2003)

Logik är överskattat

2 russin

”Ännu en musikvideoregissör som vill göra flashig skräckfilm” var min omedelbara tanke efter att ha sett ”Gothika”. Men efter att ha studerat regissören Mathieu Kassovitzs cv så tvingas de fördomarna stå åt sidan. Han verkar ha en gedigen filmbakgrund både som skådespelare och regissör och hans film ”De blodröda floderna” möttes ju till stor del av positiv kritik. Icke desto mindre så är ”Gothika” en ytlig och tråkig rysare vars spänning uteblir till följd av MTV-klippning, malplacerade dataeffekter och övertydlighet.

Miranda (Halle Berry) är en psykolog som arbetar på en institution för psykiskt sjuka kriminella. Hennes make är chef på stället och hennes skumme arbetskamrat (Robert Downey Jr.) kastar lystna blickar efter henne i korridorerna. Efter att ha avslutat dagens arbete kör hon hem och plötsligt dyker det upp en blodig flicka på vägen. Miranda kör ner i diket och tuppar av. När hon vaknar upp befinner hon sig fastbunden i en cell på institutionen där hon arbetar. När hon undrar varför får hon veta att hennes make mördats i hemmet och att det är hon som är mördaren. Miranda befinner sig nu i samma situation som hennes galna patienter och då ingen tror henne begynner en kamp för att kunna rentvå sig själv, komma ihåg vad som hänt och ta reda på vem den blodiga flickan på vägen är.

Inledningen är inte alls oäven. Temat med läkaren som själv blir patient har gjorts många gånger förut och brukar vara svårt att misslyckas med. Och trots att alla vänder sig mot henne lite väl fort för att det ska vara riktigt trovärdigt – ”Jag har aldrig sett någon förlora förståndet så fort”, säger en läkarkollega efter att hon befunnit sig i sin cell i två dagar, mestadels i koma – så är det än så länge hyfsat engagerande. Men det bär snart utför. Snart börjar filmens övernaturliga inslag ta överhanden och förutsägbarheten börjar sakta men säkert tillta, i samma hastighet som trovärdigheten och spänningen försvinner.

Man kan sabba skräckfilmer på många sätt och i ”Gothika” händer ungefär samma sak som i ”Stigmata” med Patricia Arquette från 1999. Nämligen att allt ska se ut som i en MTV-video. Psykinstutionen liknar efter hand mer ett rymdskepp än en sjukhus, med blinkande stroboskoplampor, kraftiga blåfilter och tomma korridorer. Kameraarbetet är extremt överdrivet och tråkigt, datorgrafikunderstödda åkningar runt Halle Berrys huvud ger smärre huvudvärk.

Att våga ha med en replik som ”Logic is overrated” i ett manus som är så ologiskt är antingen väldigt djärvt eller väldigt dumt. Eller kanske helt enkelt ett sätt för manusförfattaren att på ett ironiskt sätt medge att han inte pallade med att knyta ihop alla lösa plot-trådar på slutet. Själv sitter man som ett frågetecken i soffan och önskar att man fått tillbaka de senaste timmarna av livet som man just kastat bort.

Nåväl, helt bortkastad tid är inte ”Gothika”. Vi bjuds bland annat på en fängslande insats från Penélope Cruz som gör en mindre biroll som kriminell tokstolle, och inledningen är som sagt både spännande och finurlig. Och det är ju alltid kul att se Robert Downey Jr. som inte hinner med att göra så många filmer mellan de långa besöken på Betty Ford-kliniken. Halle Berry känns gedigen som vanligt men hennes porträtt av psykologen som blir psyksjuk blir aldrig helt trovärdigt, men lika stort ansvar för det faller på regissören, som istället för att förlita sig till de små gesternas subtila effektivitet, sätter henne mitt i ett rum för att skrika så att han får några coola kameravinklar att skeppa över till CGI-artisterna.

Sammanfattningsvis så kan du utan problem hoppa över ”Gothika” och ändå fortsätta att leva ett skönt liv.

© Johan Hultgren
2004-07-12

©2003 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved

Originaltitel: Gothika
USA, 2003
Regi: Mathieu Kassovitz
Med: Halle Berry, Penélope Cruz, Robert Downey Jr., Charles Dutton, John Carroll Lynch, Bernard Hill

Genre: Skräck, Thriller
Svensk biopremiär: 2004-04-02     

Dela |