Gemini (2003)

En seriös film om psykisk sjukdom

3 russin

Läs rubriken på denna recension. Verkar det intressant? I så fall kanske du kan få ut ett och annat ur filmen "Tvilling". Om så inte är fallet bör du välja en annan film. Men riktigt så enkelt ska jag inte få det...

I Hans Fabian Wullenwebers film "Tvilling" möter vi Lars (Janus Nabil Bakrawi) som jobbar på Statoil och som har det nästan ännu roligare hemma där han pysslar om sin dominerande och handikappade mor. I samma hus som Lars bor även Julie (Trine Dyrholm från bland annat "Festen") och hennes sambo Sören. Plötsligt en dag svimmar Julie inne på bensinmacken och Lars hjälper henne hem. När hon vaknar upp tror hon att Lars är Sören. Den senare har nyligen omkommit i en bilolycka får vi lära oss framöver. Med en bestämd hand börjar hon göra om Lars till att likna den döde sambon och den ensamme Lars, som länge varit förälskad i Julie, låter villigt det ske.

Lars mor, van att bli ompysslad av sin dittills så lydige son, känner sin position hotad och gör allt för att få honom tillbaka. Samtidigt börjar Julies far undra vem Lars är och vad han håller på med. Men trots invändningarna från omvärlden sjunker Julie allt djupare in i sin fantasi om Sören och Lars glider allt mer in i rollen som Sören.

En hemvideokamera spelar en rätt stor roll i historien och Wullenweber har valt att även i filmen blanda 35 mm med video, där det senare formatet på ett effektivt sätt används i mer intensiva scener. Sett som helhet blir dock tempot i "Tvilling" alltför saktfärdigt, inte minst beroende på att narrativet inte har några starka karaktärer som kan föra det framåt. Till stor del känns filmen en aning cyklisk genom att enstaka scener egentligen skulle ha kunnat placeras i vilken ordning som helst. Naturligtvis har detta sin grund i det psykiska sjukdomstillståndet, hos Julie, i ökande grad hos Lars samt Lars mor, och är därför passande för filmens tema, men det hindrar också en känsla av framåtrörelse i filmen och gör det svårt att engagera sig i handlingen.

"Tvilling" har sina förtjänster, till exempel Lars manipulerande mor som är en lika utmärkt som irriterande karaktär, men också sina klara nackdelar på det rent filmiska och berättartekniska planet. Därav min inledning till denna recension. För att uppskatta "Tvilling" tror jag att man behöver ha ett rätt starkt intresse av psykiska sjukdomsförlopp. Eftersom filmen inte lyckas engagera i sitt drama blir man heller inte intresserad av de psykologiska aspekterna av den enbart genom att se filmen.

Tre russin får den, men det är en film som söker sin publik.

----
FÖRFILM PÅ FESTIVALEN:
Som förfilm visades "Eiffeltornet" av Niklas Rådström, vilket visade sig vara liten guldklimp med Stellan Skarsgård och Pernilla August i huvudrollerna. En välspelad och fantasirik film om just Eiffeltornet, eller vad det nu heter... En bugning till denna och snudd på fem russin om vi hade recenserat kortfilm på russin.nu.

© Andreas Hallgren
2004-01-27Originaltitel: Tvilling
Danmark, 2003
Regi: Hans Fabian Wullenweber
Med: Janus Nabil Bakrawi, Trine Dyrholm, Karen-Lise Mynster, Asger Reher m.fl.

Genre: Drama
Teman: GFF2004


Ingår i följande teman


GFF2004

     

Dela |