66 Seasons (2003)

En svanhopp ner i den djupa delen av bassängen

4 russin

"Om vi inte kan komma till havet får havet komma till oss", säger en av de intervjuade i Kerekes dokumentär om en swimming-pool. Jo, det är sant, man kan göra en dokumentär om nästan vad som helst men en mindre ansamling vatten kan ju tyckas vara ett väl torftigt ämne för 86 minuter film.

Men icke; "66 Seasons" spinner kring sitt ämne och sina personer en intressant väv som spänner över världshändelser som andra världskriget, den ryska ockupationen och pragvåren '68 såväl som personliga livsöden, födslar och död.

En badbassäng kan bli en metafor för hela livet, eller som en annan person i filmen uttrycker det: "Man föds från vatten till luft, lär sig simma i barnbassängen, flyttar över till en större bassäng och också den blir för liten till en ännu större bassäng. Sen tar man sig en öl och går tillbaka till barnbassängen för att lära sina barnbarn simma. Och sen är det över."

Peter Kerekes och hans filmteam, som hela tiden är väldigt närvarande i filmen, för oss tematiskt genom tiden där minnen, modellflygplan, åtta millimeters film, modern tid och Hitler i badbyxor blandas om vart annat och flätas ihop utan skarvar. "66 Seasons" är en humoristisk och underhållande film som ofta leder till stora skratt för att i nästa stund tala om allvarligt om krig och koncentrationsläger.

Händelser ur nutid och det förflutna går in i varandra på ett lättsamt sätt och Kerekes lyckas binda samman de olika historierna till någon slags helhet. Däremot tycks han ha fått lite problem med att hitta ett sammanfattande slut på sin blöta exposé och slutet känns därför något utdraget och tafatt. Detta sänker helhetsintrycket något men mindre än en fyra kan det ändå inte bli till denna udda figur bland dokumentärerna.

© Andreas Hallgren
2004-01-25Originaltitel: 66 Sézon
Slovakien, 2003
Regi: Peter Kerekes

Genre: Dokumentär
Teman: GFF2004


Ingår i följande teman


GFF2004

     

Dela |