Northern Star (2003)

Blekt lyser polstjärnan på den tyska ungdomsfilmen

2 russin

Felix Randau, filmens författare och regissör på besök på Göteborg Film Festival, föreslår innan filmens början att vi hellre ska se filmen först istället för att få den presenterad av honom. Det är ju gott och väl, men när eftertexterna rullar över duken kan vi bara konstatera att den fåordige regissören inte får så mycket mera sagt i sitt filmspråk heller. Det var väl tråkigt.

Storyn: När Anke (Julia Hummer) var en liten flicka svepte hennes far en flaska Metaxa och promenerade rakt ut i havet. När vi kommer in i filmen är Anke arton år och rastlös. Hon är mäkta trött på den lilla nordtyska stad hon bor i, lika trött är hon på sin mamma, sin skola och på det stora hela trött på det mesta. Tonårsångest med andra ord.

Saker tar en sväng åt det värre när Ankes mamma går och förälskar sig i den lokala prästen Torsten, som bara råkar vara gift med Ankes lärarinna. I en önskan till förändring slår sig Anke i slag med Ulf, en Deus ex HM-reklamen, som återkommit till staden för att till synes sorglöst begrava sin far och plocka ut ett större arv. Känslomässigt pendlar Anke mellan den charmige men ytterst opålitlige Ulf och den blyge, men mer stabile, jockeyn Hannes och det enda hon egentligen söker är ett eget och annorlunda liv.

Det finns, som synes, inte mycket nytt under den gråmulna himlen i Felix Randaus film. Många frågor och funderingar som dyker upp under tonåren kan verka små när den perioden i ens liv är passerad, men medan den pågår är de snarare rentav desperat livsviktiga. Så även i "Northern Star", men det märks aldrig. Den gnista eller den känsla av betydelse som hade kunnat lyfta filmen saknas helt och det enda som då kvarstår är en tom och rätt förutsägbar historia som inte engagerar det minsta.

Man ska väl nu inte lägga för stor vikt vid en regissörs presentation av sin film, men när inte ens regissören verkar vara engagerad av sitt eget verk kan man fråga sig varför filmen överhuvudtaget har blivit till. "Northern Star" får hålla tillgogo med två meddelmåttiga russin.

© Andreas Hallgren
2004-01-25Originaltitel: Northern Star
Tyskland, 2003
Regi: Felix Randau
Med: Julia Hummer, Nicolas Romm, Lena Stolze, m fl


Genre: Drama
Teman: GFF2004


Ingår i följande teman


GFF2004

     

Dela |