Arachnid (2001)

När skådespelarna är värre än monstren...

0 russin

En forskningsgrupp bestående av en klassisk mix av läkare, biologer och välbeväpnade före detta marinsoldater ger sig iväg till en isolerad ö utanför Guam för att skydda invånarna där från ett mystiskt virus. Deras plan kraschar så att de inte har någon möjlighet att ta sig ifrån ön. Öborna visar sig vara döda allihop men gruppen är inte ensam på ön. De stöter nämligen ihop med enormt stora insekter som inget hellre vill än att äta upp dem. Orsaken till de förstorade insekterna är någon muterande smörja som läckt ut från ett störtat rymdskepp. Låter det originellt och nyskapande eller just som en muterad smörja av något man sett tusen gånger innan, i allt från sämre skräckfilmer till de vansinnigare avsnitten av Arkiv X?

"Arachnid" är gjord i Spanien men alla talar, mer eller mindre, engelska. De flesta skådespelare är engelskspråkiga men några av de spanska aktörerna verkar tyvärr bara ha gått brevkurser i språket vilket gör dem en aning svårförstådda. Å andra sidan spelar skådespelarnas kvaliteter mindre roll i sammanhanget. Inte ens välverserade skådespelare skulle ha kunnat göra några storverk med manusförfattaren Marc Sevis dialog, som verkar vara klippt och klistrad från en manual över hur amerikanska marinsoldater pratar på film. "Lock and load!" "Spread out, five by five" (vad nu det betyder) och "I'm going in!". Ni vet vad jag menar...

Karaktärerna är i allmänhet väldigt stereotypa och filmen i övrigt är på gränsen till ironiskt förutsägbar. Ibland kan man undra om filmen är tänkt som en ironisk gest mot B-filmer men tyvärr lyckas jag inte övertyga mig om att så är fallet. Den är helt enkelt bara riktigt dålig, vilket samtidigt gör den ganska rolig och skrattframkallande om man är på rätt humör för sådana filmupplevelser.

Filmen är regisserad av Jack Sholder som bland annat har "Wishmaster 2: Evil Never Dies" (1999) och ett antal tv-serieavsnitt på sitt samvete. Med tanke på detta kanske man inte ska bli alltför frustrerad över att han nu har ännu ett verk av tveksam kvalitet på sitt samvete. Lite värre är då att filmen är producerad av Brian Yuzna. Slemmiga skräckfilmer har väl alltid varit Yuznas styrka som regissör och där passar "Arachnid" in väl, men han brukar ändå ha en högre ambitionsnivå för sina filmer. Yuzna har tidigare producerat bland annat "Re-animator" (1985) och "Crying Freeman" (1995) och regisserat filmer som den samhällskritiska gore-filmen "Society" (1989). Med en sådan resumé i ryggen är det lite tråkigt att upptäcka hans inblandning i detta dussinproducerade dravel.

Om man gör en film om jätteinsekter spelar specialeffekterna en ganska stor roll i sammanhanget. I "Arachnid" får vi en ordentlig dos av slem och enorma spindelnät och får stifta bekantskap med en välgjord tvåmetersspindel, så åtminstone i dessa delar av filmen kan man hitta något någorlunda positivt. Däremot används också en animerad spindel vilken är helt erbarmligt dålig och kan därmed, om man vill vara lite elak, sägas passa bättre överens med filmens övriga kvaliteter.

Jag har inte sagt mycket positivt om "Arachnid" hittills, främst för att det inte finns så mycket postivt att skriva om, men den kan vara sevärd trots detta. Om man bjuder hem ett gäng skräckfilmsintresserade kompisar kan man mycket väl inleda kvällen med att gemensamt skratta sig igenom denna rulle. Filmen är som klippt och skuren för en överkryssat russin i betyg, det vill säga en film som är så dålig att man kan tänka sig att se den just av denna anledning.

© Andreas Hallgren
2001-10-06

Originaltitel: Arachnid
Spanien, 2001
Regi: Jack Sholder
Med: Alex Reid, Chris Potter, Pepe Sanchos, Neus Asensi m.fl.

Genre: Action, Skräck
Teman: Djur som bråkar


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |