Naked Weapon (2002)

Tjej-action för killar

2 russin

Att Hong Kong-filmen kämpar för att nå ut till den amerikanska marknaden är inget nytt men det får ändå ses som ett stort steg att man nu spelar in filmer på engelska. Många av rollerna i ”Naked Weapon” spelas av amerikanska asiater och influenserna från senare års amerikanska filmer märks av.

Filmen handlar om Charlene (Maggie Q) och Katherine (Anya Wu) som i sin barndom tas till fånga och hamnar i ett träningsläger tillsammans med en bunt andra småflickor, kontrollerat av den mystiska Madam M. Här tillbringar de sin uppväxt med att träna kampsport samt en hel del vett och etikett för att så småningom kunna bli vuxna, sexiga lönnmördare i Madam M:s tjänst. En polis (Daniel Wu) är dem dock på spåren och under en scen som utspelar sig under Hong Kongs drakbåtsfestival träffar han på Charlene som är där på lönnmördarstråt. En scen som för övrigt förmodligen är en liten diskret hyllning till John Woo´s "The Killer", vars drakbåtsfestivalscen hunnit bli en modern klassiker.

Det hinner dock bli ordentligt fånigt mellan varven men en handfull scener är ändå ganska minnesvärda. Då talar jag framför allt om kampsportscenerna där wire-teknik används väldigt flitigt. Töserna studsar omkring och slår varandra på käften i ett rasande tempo iklädda relativt lite kläder. Dock så har man fått för sig att kasta in en hel del cgi-effekter som ser mindre roliga ut i fighterna, vilket inte imponerar.

Men filmen som helhet fallerar främst på två punkter. Den första är manuset som är lätt obalanserat. Då filmen klockar in på ca 90 minuter så kan man se att händelserna och vändpunkterna närmast kastas in med en frenesi som gör tittaren mer än en aning förvirrad. Vi har knappt hunnit lära oss namnet på vissa nyckelkaraktärer innan de kastas in i sin sista strid. Vi kommer aldrig innanför skinnet på någon av personerna i filmen och således blir det också problem med motivationen i många scener.

Den andra punkten är det dåliga skådespeleriet, framför allt från barnskådespelarna som förekommer mycket i början av filmen men också av huvudrollsinnehavarna, vars repliker ofta låter både styltiga och onaturliga.

Att följa de kampsportstränande barnen som förvandlas till mördare under filmens första halvtimme är dess största behållning och andan känns igen något från exempelvis ”Battle Royale”. Scenerna som följer där de unga kvinnorna ställs inför ordern att döda sina kamrater är också spännande och tänkvärda – här återfinns också de bästa fightingscenerna.

Mitt i allt popcorn-våld får vi dock även uppleva en väldigt otrevlig våldtäktscen som känns både omotiverad och osmaklig och personligen kände jag mig sugen på att stänga av filmen i det läget. Direkt därpå följer en tvivelaktig "sexig" b-filmsaktig dansscen med en av tjejerna ute på uppdrag. Men filmen tar sig i kragen efter dessa scener och utvecklas därefter till någon sorts ”Charlies Änglar” – med en lätt homoerotisk ton i botten men tyvärr helt utan humor.

Det är nog just humor och självdistans som den här filmen skulle mått bäst av. Till syvende och sist så är filmen inget annat än en ok Hong Kong-action, med mycket tjejer som slåss i luften, och med tvivelaktiga budskap och en oklar berättarstil. Man vill inte ta filmen på allvar eftersom den inte riktigt håller för det, men när regissören ändå envisas med att tomt provocera så tappar han i alla fall mitt intresse.

© Johan Hultgren
2003-10-23Originaltitel: Chek law dak gung
Hongkong, 2002
Regi: Ching Siu-Tung
Med: Maggie Q, Almen Wong Pui-Ha, Daniel Wu, Anya Wu

Genre: Action     

Dela |