Underworld (2003)

Julia och Romeo, varulvar och vampyrer

4 russin

"Two households, both alike in dignity,
In fair Verona, where we lay our scene,
From ancient grudge break to new mutiny,
Where civil blood makes civil hands unclean,
From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-cross'd lovers take their life;"

Nåväl, Underworld är väl inte en direkt filmatisering av Shakespeares "Romeo och Julia". De unga tu är inte så "star-cross'd" till en början, det hela utspelar sig inte alls i Verona och slutet får väl nästan sägas vara en omvänd version av Shakespeares drama. De två fejdglada släktena består dessutom inte av människor utan av vampyrer och varulvar. Men förutom sådana petitesser…

"Underworld" inleds med att vampyren Selene (Kate Beckinsale) inleder en jakt på ett par varulvar mitt i tunnelbanan, varpå en intensiv eldstrid utbryter. Varulvarna är i sin tur på spaning efter läkarstudenten Michael Corvin (Scott Speedman), som när han vaknade samma morgon inte hade en aning om att det fanns sådana varelser som varulvar och vampyrer i verkligheten. Selene blir intresserad av varför fienden vill ha fatt på Michael, och snart blir hon dessutom intresserad av honom på ett mer känslomässigt plan. Det enda problemet är att han håller på att förvandlas till en varulv han också, och en sådan kärleksaffär går ju rakt inte för sig. Samtidigt pågår diverse intriger och falskspel runt omkring Selene och det är onekligen en hel del väldigt mörka moln som drar ihop sig på den fullmånebelysta natthimlen.

Förutom Romeo och Julia-motivet handlar "Underworld" dessutom om klasskamp. Vampyrerna är, som vanligt, aristokratiskt lagda och tillhör tvivelsutan det övre samhällskiktet. Deras värld är statiskt reaktionär och styrs av samma äldste vampyrer som väcks upp från tid till annan. Målsättningen är att behålla jämvikten och att fortsätta leva på samma sätt och efter samma regler som man redan gjort i hundratals år. Några förändringar kan alls inte förekomma i denna värld.

Varulvssläktet, å sin sida, var tidigare slavar åt vampyrerna innan de gjorde revolt mot förtryckarna och kriget mellan de två släktena startade. De lever också nu i en mörkare, smutsigare och, som det verkar, mestadels underjordisk tillvaro, där den teknologiska och ekonomiska underlägsenheten är tydlig. Deras förvandling från människoliknande varelser till varulvar är också mer påtaglig. Deras kläder slits från kroppen och deras kroppar förvrids till att allt mer likna väldigt stora hundar. Vampyrerna å sin sida dödar lika friskt men med bibehållen elegans och med knappt ett blodstänk på de fina kläderna. Varulvarna ser dock förändring som någonting positivt och strävar efter en förening mellan de två släktena/samhällsskikten. Finns det en poäng med att läsa in en skildring av klassamhället i en film om varulvar och vampyrer? Möjligtvis, men i denna recension ska jag inte fördjupa mig mer i detta. Det kan ju också vara så att det bara är en ren övertolkning och då gör vi bäst i att lämna det därhän.

Vad jag dock kan konstatera är ett "Underworld" är en riktigt snygg film, med välgjorda actionscener och upprätthållen stämning. Som åskådare leds man in i en ny värld som man faktiskt kan acceptera och därför blir filmen heller aldrig fånig, vilket lätt skulle kunna bli fallet annars. För att tillåta mig ett ögonblick av rejäl ytlighet tänker jag också tillägga att det faktum att Kate Beckinsale större delen av filmen springer omkring i en svart cat-suit absolut inte sänker filmen, åtminstone inte denna åskådares ögon. Kostymavdelningen har förresten överlag gjort ett bra arbete och "Underworld" får väl sägas ha visuellt mer gemensamt med "Blade" och "The Crow" än med till exempel "Dracula" och "En amerikansk varulv i London". Om du gillade någon av dessa fyra filmer tror jag säkert att du kommer att uppskatta "Underworld". Om du mer är ute efter Romeo och Julia i Franko Zeffirellis tappning så är det väl mer tveksamt om det här är filmen för dig.

Jag slår hur som helst till med fyra russin, även om jag säkert kommer att tycka att det är alldeles för generöst om jag ser om filmen vid ett senare tillfälle. Se "Underworld" för vad den är och koppla av till lite schysst vampyraction om du gillar slikt.

-----
TRIVIA:
Det blir snart mer vampyrer för Kate Beckinsales del. Hennes nästa film är Stephen Sommers "Van Helsing" om den så berömde vampyrjägaren. Denna film kommer troligtvis någon gång under 2004.

© Andreas Hallgren
2004-01-11

© Sony Pictures

© Sony Pictures

© Sony Pictures

Originaltitel: Underworld
USA, 2003
Regi: Len Wiseman
Med: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Shane Brolly, Michael Sheen, Bill Nighy m.fl.

Genre: Action, Fantasy
Svensk biopremiär: 2004-03-19
Teman: Vampyrer

Relaterat: Underworld: Evolution (2006)


Ingår i följande teman


Vampyrer

     

Dela |