Daredevil (2003)

Hasselhoff några år senare...

1 russin

I min ungdom, när jag var omogen och inte hade utvecklat min goda smak till fullo, brukade jag tillbringa söndagarna framför tvn beskådandes "Baywatch". Förutom de väl genomarbetade manus som serien använde sig av, minns jag framförallt hur tufft det var när handlingen plötsligt avbröts.

Det var återigen dags att promota nån obskyr västkustrockare, vilket gjordes via en slags rockvideo, där låten tilläts spelas upp i sin fullaste längd. Själva rockvideon gick allt som oftast ut på att Erika, Pamela, Donna och/eller Jenny kom springandes på stranden, solnedgång i bakgrunden, allt fint sammansatt i slowmotion.

Vadan detta utlägg då? Jo, ni förstår, det verkar som Mark Steven Johnson har forskat och hårdpluggat in sig på den numera klassiska Baywatch-modellen. Man tar helt enkelt en snygg brud som visar hud (i slowmotion), ett kasst manus, samt slänger in lite omotiverade rockvideo-breaks (som förlänger filmen med ca 10-15 minuter totalt). Lägg därtill att det hela görs på ett alldeles för stort allvar för filmens eget bästa, och du har fått dig en kalkon av allra möraste sort.

Scenen där Elektra visar sina kunskaper vad gäller kniv-viftande är minnesvärd på så vis att det känns som den aldrig tar slut. Hade det varit Homer Simpson som upprepade något till förbannelse hade det varit kul på riktigt, nu kommer skratten mer från Hånflabba by.

Avslutningsvis två viktiga tillägg:
1. Evanescence har fått till en väldans bra låt på soundtracket.
2. När detta skrives ligger "Daredevil" etta på den svenska videotoppen. Jag har med andra ord förmodligen helt fel...

© Christer Johansson
2003-08-07Originaltitel: Daredevil
USA, 2003
Regi: Mark Steven Johnson
Med: Ben Affleck, Jennifer Garner, Colin Farrell, Michael Clarke Duncan, Jon Favreau

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2003-03-14

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!     

Dela |