Örnnästet (1968)

Omöjligt uppdrag i Alperna

4 russin

Under en tid i mitt liv - jag antar att termen är "slukaråldern" - var minst varannan bok jag läste författad av Alistair MacLean. Inte ens då hade jag några illusioner om att det var stor litteratur jag konsumerade, men inte ens nu kan jag å andra sidan stillatigande åhöra folk avfärda honom som en kioskförfattare som bara gjorde det för pengarna.

För även om de flesta av MacLeans böcker hade tydliga gemensamma nämnare och var nästan generande underhållande så hade väldigt många av dem också Något Visst. Hur stenhårt cyniska huvudpersonerna än var, var de också påfallande mänskliga och i och med att de flesta böckerna var skrivna i första person hade man också direkttillgång till deras tankar - något som ökade förståelsen för dessa råbarkade men humoristiska och ofta själsligt sargade varelser. Ofta fick man också stifta bekantskap med någon fager dam som vid något tillfälle behövde höra ett föredrag från huvudpersonen om hur det faktiskt inte alltid var fel att döda, inte när det rörde sig om "odjur" och "avskum". Slutligen kunde man så nästan räkna med att någon viktig karaktär - inte sällan den huvudperson vi tyckte oss känna så väl - skulle visa sig vara någon helt annan än alla trodde.

För att då komma till poängen: "Örnnästet", som väl inte är den mest realistiska av krigsfilmer eller ens MacLeans bästa roman blev den film som jag tycker fångar känslan i hans författarskap bäst. Den är hård och våldsam och fylld med den där sortens omöjliga dåd man förväntar sig, men har också en knastrigt torr humor och mycket charm.

Britten Smith (Burton) och jänkaren Schaffer (Eastwood) ingår i ett team som fallskärmslandar i vackert snöiga Alper med ett nästan omöjligt uppdrag. Tanken är att de ska rädda en amerikansk general som hålls fången i Örnnästet; ett ointagligt nazistfäste högt uppe på ett berg. Redan vid landningen startar problemen; en medlem i styrkan hittas död. Enda vägen upp till fortet är en välbevakad linbana. Oddsen är usla, men de måste lyckas eftersom de fått veta att generalen sitter inne med oerhört viktig information som absolut inte får hamna i tyskarnas händer.

Så våra hjältar skrider till verket. Överraskningar och twistarna som kommer är verkligen skönt överraskande och twistiga, och det fina är att när de väl levererats får man inte hämta andan för det - här är det action för en väldigt stor del av slanten. Action och en massa vackra scenerier.

Regissören, Brian G. Hutton, gör det hela till en spännande historia men tar det inte på alltför blodigt allvar, vilket är klokt. Det är inte helt olikt en James Bond-film av det gamla klassiska snittet. Hutton skulle senare ta med sig Eastwood på en liknande resa tillbaka till krigstiden, i "Kellys hjältar", men där tycker jag det fånkomiska tar överhanden en smula, och den lite dåtidsfjäskande hippiementaliteten känns inte särskilt äkta. I "Örnnästet" hittar han tonen mycket bättre. Att det finns en hel del historiska felaktigheter (WWII-kännarna omnämner exempelvis gärna en malplacerad helikopter) och små omöjligheter i en sådan här film kan man ta, likaså en osannolik story. Det är inte "Rädda menige Ryan". Och handligen är inte bara orealistisk - den är också riktigt bra!

Här blir Andra världskriget, som så ofta, en underhållande skådeplats för action. Om man tror att MacLean bara kunde leka kallt och ytligt med denna blodiga tid får man gärna leta upp debutromanen "H.M.S. Ulysses", inspirerad av författarens upplevelser ombord på ett krigsfartyg. Jag kan inte minnas att jag någonsin läst en bok om krig som på ett starkare sätt får en att inse vilket totalt helvete det är, och det från en "kioskförfattare". Kanske är det så att han sålde ut efter detta, kanske kunde MacLean ha fortsatt i samma tunga anda. Men då hade ju vi gått miste om en massa skön underhållning.

Trivia: Boken sägs ha författats på sex veckor, närmast på beställning, eftersom det fanns få MacLean-romaner som inte redan filmats och det behövdes något nytt.

Trivia 2: Iron Maiden, som gärna skrev låtar baserade på böcker eller filmer, har på skivan "Piece of Mind" med ett musikaliskt återberättande av händelserna i "Örnnästet". Mycket svängigt, tycker jag fortfarande.

© Anders Lindahl
2003-07-05

Källa: TCM
"Hur omöjligt uppdraget är? Ja... väldigt omöjligt."

Källa: TCM
"Back off, laddy... She's mine!"

Originaltitel: Where Eagles Dare
Storbritannien, 1968
Regi: Brian G. Hutton
Med: Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Patrick Wymark, Michael Hordern, Donald Houston, Peter Barkworth

Genre: Action, Krig
Teman: Andra världskriget


Ingår i följande teman


Andra världskriget

     

Dela |