X-men 2 (2003)

Mutanterna är våra vänner

4 russin

Serietidningstrenden fortsätter på film, Marvel har på några få år gått från konkursens rand till en blomstrande industri, och allt fler superhjältar går tillbaka till sina ursprungsnamn. Att Läderlappen tröttnade och bytte tillbaka till Batman kan man kanske förstå, men att Spindelmannen numera ska kallas för Spiderman känns svårare att acceptera. Undrars vad X-men hade kallats om de en gång i tiden fått sig en svensk titel...

"X-men", som hade premiär 2000, var en tämligen ointressant historia som inte lämnade några större spår. Där var det mesta av krutet lagt på att presentera de olika karaktärerna, vilket gjorde att den eventuella storyn försvann nånstans på vägen. Presentationen var dock inte helt oäven, tidningen med samma namn var inget jag bläddrade i hos min lokala favorithökare.

Så mycket bättre då, att presentationen redan är avklarad i film nummer två. Nu bjuds vi på en hyfsat trevlig story, väldans vackra specialeffekter, samt den koolaste "jag-bryter-mig-ut-ur-fängelset"-scenen som skådats på bio de senaste tio åren. Kort och gott, en action-matiné-film av klass!

Ett syndrom som ofta drabbar serietidningshjältar är att de är grovt missförstådda. Mutanerna i X-men-gänget vill ju bara väl och hjälpa världen med sina underbara superkrafter, men det är inte så lätt när flertalet människor är livrädda för dem. Det blir inte enklare av att William Stryker, en otroligt elak människa, vill bli ihågkommen som mutant-utrotaren nummer ett. Stryker har utvunnit hjärnsaft från sin sons hjärnbark, och använder denna för att ta kontroll över mutanterna.

Tack vare denna hjärnsaft tvingas Nightcrawler utföra ett mordförsök riktat mot världens viktigaste man (det är inte Göran Persson). Samtliga invånare i hela världen blir givetvis oerhört bestörta, och Stryker får mandat att stänga Charles Xaviers skola för unga mutanter. På så vis får Stryker tillgång till Cerebro, en komplex multimediamaskin som går att koppla upp mot medvetandet hos både människa och mutant. Att döda ett helt släkte av varelser går också utmärkt med hjälp av Cerebro (sicken dum maskin), så timmarna för världens mutanter är räknade.

För att köpa den här storyn krävs givetvis ett gott humör, vilket jag råkade vara på just denna biokväll. Allt är jämrans snyggt, Wolverine är gräsligt kool, och den tidigare nämnda flyktscenen kommer man att minnas ett bra tag framöver. Istället för att ifrågasätta det som händer, vilket hade varit det normala, köper man allt med en brinnande bio-iver. "X-men 2" är helt enkelt en fantastiskt bra action-film.

© Christer Johansson
2003-05-19Originaltitel: X2
USA, 2003
Regi: Bryan Singer
Med: Hugh Jackman, Halle Berry, Famke Janssen, James Madsen, Patrick Stewart, Sir Ian McKellen, Rebecca Romijin-Stamos

Genre: Action, Fantasy, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2003-05-02
Teman: Superhjältar X-men

Relaterade artiklar
När serietidningen får liv!


Ingår i följande teman


Superhjältar

X-men

     

Dela |