Wild Flowers (2000)

En sagolikt skön sägensamling

4 russin

Wild Flowers är en episodfilm som bygger på den tjeckiska balladsamlingen "En bukett folksägner" av Karel Jaromír Erben från 1853. Erben var en folklorist som, likt bröderna Grimm, samlade ihop muntligt berättade sagor och sägner och skrev ner dessa i balladform. I filmens sju episoder möter vi häxor, vattenvarelser, elaka styvmödrar och andra tragiska levnadsöden. I likhet med Grimms sagor, innan de blev Disneyfierade och slätstrukna, är dessa sägner brutala och vackra på samma gång. Det genomgående temat i episoderna är kärlek av olika slag och det pris man kan få betala för kärleken. Priset här är ofta det allra högsta, ond bråd död.

Det mest slående med "Wild Flowers" är det underbart vackra fotot. De poetiska bilderna som strömmar emot åskådaren fyller näthinnan med sköna färger och stilsäkra kompositioner. Det ligger ett sagans skimmer över hela bildspråket i filmen. Den enda dialog som finns i filmen verkar vara balladerna som den bygger på. Man skulle kunna tro att det blir en aning stelt och uppstyltat men den vackert flödande tjeckiskan förstärker bara den poetiska stämningen i filmen. Även om jag inte förstår många ord tjeckiska njuter jag i fulla drag av rytmen och språkmelodin som stillsamt slår mot mina trumhinnor. Jag har hört av personer med större kunskaper i slaviska språk än mina egna att den svenska översättningen inte stämmer särskilt väl överens med originaltexten. Att översätta dikt med bibehållet versmått och samtidigt få samma innehåll är oerhört svårt, men jag känner inte att eventuella brister i översättningen spelar någon större roll. Handlingen förstår man bra av bildspråket och det är själva stämningen i filmen som är den stora behållningen i högre grad än de små nyanserna i de enstaka berättelserna.

Ett problem med alla episodfilmer är man lätt tröttnar efter några berättelser. Det är svårt att investera lika mycket engagemang i varje ny berättelse filmen igenom, inte minst när det saknas en tydlig ramhistoria som kan binda ihop de olika delarna till en helhet. Sju separata episoder, som i "Wild Flowers", är för mycket för att man ska kunna ta till sig allihop på ett bra sätt. Men filmen håller uppe den trolska atmosfären filmen igenom så det går bra att bara njuta av foto och dialog en stund om man inte orkar koncentrera sig helt på handlingen i vissa episoder.

"Wild Flowers" är ett filmpoem som bör avnjutas på biograf under avstressade former och man bör vara upplagd för en 85 minuter lång sagostund för vuxna för att kunna ta till sig filmen på det sätt som den förtjänar. En stark fyra blir det i betyg och det är framför allt det lösa episodiska formatet som sätter stopp för det femte russinet.

© Andreas Hallgren
2001-10-16

Originaltitel: Kytice
Tjeckien, 2000
Regi: F.A. Brabec
Med: Dan Bárta, Linda Rybová, Jana Svandová, Vera Galatíková m.fl.

Genre: Fantasy     

Dela |