The Thing (1982)

En av de stora skräckfilmerna

4 russin

Jag gillar John Carpenter. Jag gillar inte John Carpenters filmer. Själv verkar han vara en väldigt trevlig och filmkunnig regissör med mycket vilja men jag har verkligen svårt att hitta guldkorn i hans karriär. Personligen anser jag att exempelvis "Alla helgons blodiga natt" är en riktigt medioker skräckfilm och "Flykten från New York" är en riktig lågbudgetkalkon i mina ögon. Carpenters 90-tal lär dessutom avskräcka vilken oinvigd person som helst från att ta del av ytterligare filmer signerade Carpenter. Det är i så fall synd eftersom man då skulle missa "The Thing" - en remake av 50-talsfilmen "Thing from another world" som i sin tur byggde, om än ganska löst, på John Campbell Jr´s novell "Who goes there?". Carpenter har i sin tur låtit sin film inspireras betydligt mer av novellen än av den tidigare filmen. "The Thing" resulterade oväntat nog i det bästa som John Carpenter någonsin gjort.

Filmen skildrar ett gäng forskare som sitter tämligen isolerade i en polarstation. Forskarna finner så småningom att några grannforskare från Norge upptäckt något i isen - något som tog livet av alla i den norska expeditionen. Så småningom befinner sig våra amerikanska forskare i den prekära situationen att man måste försöka bekämpa en rymdvarelse som besitter förmågan att ta över olika livsformer och givetvis även människan. Problemet blir i det läget att det inte finns något sätt att ta reda på vem som är infekterad av varelsen eller inte och detta leder till en extrem paranoia i lägret. Vem som helst kan vara fienden.

En anledning till att "The Thing" funkar så bra är att den lyckas blanda olika sorters skräck. Dels en underliggande paranoia över att vem som helst, när som helst, kan visa sig vara fienden. Dels "ytlig" skräck i de moment där vi få se varelsen ta över olika livsformer. Krydda detta med några av de mest effektiva "hoppa till i soffan"-scener jag någonsin sett och du har en av de riktigt stora skräckfilmerna i modern tid.

Filmen fick kritik när den kom 1982 och än idag klagas det på att filmen är alldeles för explicit - för mycket blod och slafs och att detta skulle förstöra spänningen. Jag hävdar motsatsen. Själv är jag nämligen ganska trött på att höra att de enda filmerna som är riktigt spännande är de "som aldrig visar skräcken". Vill någon uppleva motsatsen så sitt ner och beskåda "The Thing". Saken är den att vi behöver se monstret för att få en bekräftelse på vad vi känner, filmens monster ser dessutom helt annorlunda ut varje gång den ska till att ta över en ny livsform beroende på vilken livsform den kopierade sist. Detta är inget monster som agerar på samma sätt hela tiden, som i exempelvis "Alien", det här monstret kan göra i princip vad som helst, när som helst, och det tycker jag framgår bra i de läskiga specialeffekter den då endast 20-åriga Rob Bottin skapade. Utgångspunkten lär också ha varit att undvika att monstret blev en snubbe i en kostym, såsom otaliga filmer före "The Thing", såsom "Alien" och för all del 50-talsversionen "Thing from another another world" där James Arness styltade omkring i monsterkostym. Visst, det är en hel del slafsiga effekter i "The Thing" men det funkar, klockrent och det är riktigt snyggt för att vara gjort 1982.

De flesta som var inblandade i filmen gjorde riktigt bra insatser. Carpenters regi är klanderfri, skådespelarna sköter jobbet med bravur och särskilt Kurt Russell och Richard Masur är suveräna. Vem kunde förresten tro att Masur skulle ta klivet över till romantiska, mysiga New York-komedier efter att ha sett hans insats som den tvivelaktige djurskötaren Clark?
Soundtracket känns delvis inspirerat av "Hajen" men tilhör ändå de absolut bästa skräcksoundtracken på den här sidan 80-talet. Stilsäkert pompöst och med tillräckligt mycket bas att skrämma katten ur huset för evigt så gör Ennio Morricone ett mycket minnesvärt intryck.

Kort sagt, en jäkligt bra och tät skräckfilm, John Carpenters bästa film och en film som tål att ses om - många gånger. Sådan här spänning växer inte på träd.

© Johan Hultgren
2002-04-09Originaltitel: The Thing
USA, 1982
Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russell, Wilford Brimley

Genre: Skräck     

Dela |