Super 8 (1999)

Stoppa våldsporren, Nicolas!

3 russin

Joel Schumacher kan väl knappast sägas vara varken auteur, eller konsekvent i sitt filmskapande. Favorittemat verkar dock vara män som av samhället drivs att utföra handlingar som de annars inte varit kapabla till. Mellan dessa någorlunda intressanta filmer verkar han dock vara väldigt inne på att dra in pengar, då han ger sig på allt från Batman-filmer till John Grisham-filmatiseringar. Money in the bank, kan man tyckas men behöver han verkligen det?

Super 8 handlar om privatdetektiven Tom Welles (Nicolas Cage), som ges i uppdrag att finna ursprunget till en så kallad "snuff-movie" som dykt upp i en avliden företagsledares bankfack. Tom Welles startar därför en undersökning som tar honom på en resa i Dantes inferno av porrhandlare och skumma typer. Precis som i den enda andra intressanta Joel Schumacher-filmen "Falling Down", så är huvudpersonens karaktärsutveckling det absolut primära, och precis som i den filmen tas en helt vanlig amerikan och drivs över sin moraliska gräns, av samhället.

Enda scenen som känns riktigt klockren är när Tom Welles har fångat mannen som producerade snuff-filmen där en flicka blev dödad. Han binder honom i ett skjul men kan inte förmå sig till att döda honom, så han sätter sig i bilen och ringer upp mamman till flickan som blivit dödad och ber om hennes tillåtelse att döda producenten. Här känns det som om Schumacher är på rätt väg.

Problemen med att filmen inte riktigt funkar, är att de flesta andra karaktärer inte alls känns så utbyggda som Nicolas Cages karaktär. Ibland är det pinsamt uppenbart, där bland annat Peter Stormares tolkning av en skum porrhandlare förfaller till ren karikatyr. Det andra problemet ligger i motivationen för Nicolas Cages rollfigur. Ibland känns den inte helt trovärdig, vilket gör filmen lidande därför att hela filmen bygger på just detta. Jag skulle gärna vilja veta lite mer om Tom Welles för jag förstår faktiskt inte alltid varför han reagerar så starkt som han gör. Filmen förlitar sig mycket på klicheerna i sitt berättande, men när den försöker bryta mot dom blir allting bara förvirrande

Filmen duger att hyra, men den saknar det engagemang och trovärdighet som krävs när man gör filmer om detta ämne. Den är dock inte tråkig, vilket faktiskt väldigt få av Schumachers filmer är - och med Aphex Twin på soundtracket går det ju knappast att misslyckas. Jag efterlyser bara lite mer nyanser i berättelsen men kan samtidigt konstatera att Schumacher har en bit kvar för att bli intressant som filmskapare.

© Johan Hultgren
2000-05-10Originaltitel: 8mm
USA, 1999
Regi: Joel Schumacher
Med: Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, Peter Stormare

Genre: Thriller     

Dela |