Stigmata (1999)

Patricia Arquette bråkar med katoliker

2 russin

Det är lite trist att Stigmata inte blev bättre. Den har nämligen ganska goda förutsättningar för att bli en "helt okej" skräckis men i det här fallet finns dessvärre ingen annan att skylla misslyckandet på än regissören (och i viss mån manusförfattaren).

Filmen handlar om Frankie (Arquette) som är en helt vanlig tjej som en dag drabbas av stigmata-symptom. När hon ligger i badet får hon handlederna genomspikade och som om inte det vore nog så drabbas hon av vänner och sjukvårdspersonal som tror att hon är galen och självmordsbenägen.

Katolska kyrkan får dock nys om hennes benägenhet och skickar ut sin bäste utredare, Fader Kiernan (Byrne), för att utreda om hennes tillstånd är bluff eller inte. Det visar sig dock att Frankies tillstånd inte är en slump utan att henns besittare har ett budskap att få fram - ett budskap som den Katolska överheten i Vatikanen inte finner särskilt underhållande.

Det som framförallt fäller "Stigamata" är att den inte är särskilt spännande eller läskig. Det finns gott om blod, skrik och vrål men vad gör det när regissören sabbar det hela genom att begå det värsta MTV-overkill jag beskådat på år och dag. Dånande dansmusik och halvskum gothrock (signerad Billy Corgan från Smashing Pumpkins) tar effektivt bort all antydan till stämning. De "flashiga" klippen och överexponerade bilderna blir bara klyschiga och även rejält tröttsamma efter ett tag. Man märker att det inte är den rysliga stämningen som satts i första rummet då man hela tiden nästan kan höra regissörens röst framför sig: "Ok, nu klipper vi tillbaka till den överexponerade bilden på Arquette, sedan rewindar vi allt, kör det i slowmotion, lägger på blågrönbrunt filter och kör det en gång till baklänges". Jobbigt är bara förnamnet.

"Stigmatas" manus är okej men skulle egentligen aldrig kunna bli jättebra, oavsett vilken regissör som gör filmen. Ett par logiska luckor, som exempelvis att Arquette får stigmata genom att smycke från Brasilien. Det känns bara dumt. Är stigmata en bacill eller vaddå?

Nåväl, "Stigmata" duger som en avslutning på en seg videokväll eller om du vill se Patricia Arquette eller Gabriel Byrne göra bra insatser i omöjliga roller, men är det bra skräck du är ute efter så bör du vända dig någon annanstans.

© Johan Hultgren
2001-09-25Originaltitel: Stigmata
USA, 1999
Regi: Rupert Wainwight
Med: Patricia Arquette, Gabriel Byrne

Genre: Skräck, Religion/filosofi     

Dela |