Snuten i Hollywood (1984)

Mer plast än pepparstek

2 russin

Jag har aldrig riktigt förstått entusiasmen kring den här filmen. Murphy är rolig - ibland. Berkoff är (som så många gånger förr och senare) roande raffinerad skurk, men sedan är det tunnsått med intressanta karaktärer. Och overkill är väl bara förnamnet när vi kommer till slutuppgörelsen. Ska vi svälja hela filmen som hårdkokt humor eller leta efter något som liknar genuina spänningsmoment?

Harold Faltermeyers irriterande effektiva syntslingor i soundtracket blev stilbildande under några år, när filmfärgen framför andra var rosa och alla ungdomar förväntades dansa till en blaskig blandning av breakdance och europop. Någon som minns? Nej, det är sådant förmågan till förträngning brukar användas till.

"Snuten i Hollywood" var en succé, särskilt som marknadsförare av en ofarlig anarkism. I rollen som Axel Foley kunde Murphy käfta med auktoriteter och stå upp för lag och rätt samtidigt som han sålde en läcker livsstil. Det är underhållande i portioner, men filmen smakar ändå mycket mer plast än pepparstek.

MartinBrest är inte särskilt flitig som regissör. "Midnight Run" från 1988 är fortfarande hans bästa film, med "En kvinnas doft" i hälarna. Jo, det stämmer - en viss bredd har han i alla fall visat upp. Duger till kaffet, men inte mer.

© Johan Lindahl
2000-04-19

Originaltitel: Beverly Hills Cop
USA, 1984
Regi: Martin Brest
Med: Eddie Murphy, Judge Reinhold, Ronny Cox, Steven Berkoff

Genre: Action, Komedi     

Dela |