I skuggan av Bronx (1993)

De Niros regidebut både bra och dålig

3 russin

Robert De Niro gjorde regidebut med filmen "I skuggan av Bronx". Därefter blev det totalstopp och tydligen kan han inte tyckt att det var speciellt kul eftersom han aldrig provat på det igen. "I skuggan av Bronx" är faktiskt en riktigt trevlig och rätt så personlig film med både hjärta och smärta samt några nybörjarmissar och Scorsese-komplex som åren säkert skulle kunna slipat av herr De Niro.

Filmen tilldrar sig i Bronx på 60-talet och handlar om unge Calogero som bor i ett medelklasshem med en hårt arbetande far (De Niro). Samtidigt så lever och verkar maffiabossen Sonny (Palminteri) i kvarteret och han är alla ungars absoluta idol. Filmens huvdsakliga koflikt rör sig runt dessa två herrar och deras respektive fadersgestaltning för Calogero och ställer även den intressanta frågan om den slitsamme hederlige arbetaren som tjänar skruttsummor är naiv och dum när resten av världen är ohederlig och tjänar massor med pengar.

Halvvägs in i filmen tar den dock en annan vändning. När Calogero har växt upp så tonas den huvudsakliga konflikten ner och en ganska standardiserad raksträcka in i mål påbörjas. Calogero träffar en svart flicka och funderar över hur han ska kunna kombinera detta med sina polares avsky för svarta människor. Jag tycker det är tråkigt därför att det tar udden av konflikten som byggts upp så snyggt under första halvan av filmen och det hinner bli både snuttigt och förutsägbart innan vi kommer till slutet. Filmens intressanta premisser utnyttjas bara till hälften och jag kommer på mig själv med att fantisera om vilken sorts scener De Niro borde ha haft med istället.

Det märks att De Niro har arbetat länge tillsammans med Martin Scorsese även om den här filmen är betydligt mer nedtonad än filmer som "Maffiabröder" och "Mean Streets - Dödspolarna". Det som stör mig en aning är De Niros överdrivna användande av voiceovers. Calogeros stämma dyker upp titt som tätt och berättar för oss tittare precis vad vi ser i bild. Detta brukar även Scorsese göra men med distans och humor så att rösten blir nödvändig för den narrativa tonen. I den här filmen är monologerna halvtaskigt skrivna, såväl som pompösa och aningens pretentiösa.

Ändå gillar jag "I skuggan av Bronx". Det är en både mysig och intressant film som värmer hjärtat och som ställer relevanta frågor. Jag tror att om De Niro fortsatt göra film skulle följande resultat bli både bättre och tajtare rent produktionsmässigt. Dock så ser "I skuggan av Bronx" gangstervärlden från nya ögon på ett sätt som känns både fräscht och välbehövligt. Ett bra val i videobutiken med andra ord.

Trivia: Chazz Palminteri som spelar Sonny har också skrivit manus till filmen. Manuset bygger mer eller mindre på Palminteris uppväxt och detta kan man också lista ur genom att vara medveten om Chazz Palminteris riktiga namn: Calogero Lorenzo Palminteri.

© Johan Hultgren
2001-11-07Originaltitel: A Bronx Tale
USA, 1993
Regi: Robert De Niro
Med: Robert De Niro, Chazz Palminteri

Genre: Drama
Teman: Skådespelare regidebuterar


Ingår i följande teman


Skådespelare regidebuterar

     

Dela |