Shooting Bokkie (2002)

"Is this legal?"

4 russin

En sydafrikansk regissör förbereder sitt filmteam inför en inspelning av en dokumentär. Tanken är att de ska filma en bokkie i hans dagliga värv. Gänget reagerar starkt och knappast positivt. En bokkie är nämligen en minderårig ungdomsbrottsling som gör ärenden åt gängen i Cape Flats, inklusive mord. Det bra med en bokkie är att han inte kan dömas som en vuxen, och deras belöning är stor. Vad regissören föreslår är i praktiken att de ska filma brott som de vet ska begås. ”Vi ska filma ett rån och minst ett mord,” säger han rakt ut. Mot invändningen att det alltså är en snuff movie de ska göra replikerar han att de bara ska observera människor som råkar vara mördare.

Diskussionerna kring detta spännande tema pågår filmen igenom, inklippta mellan scener från Cape Flats och förarbetet inför filmen. Vad dock inget i teamet fått veta är att regissören för dem bakom ljuset. Bokkien de ska filma är en skådespelare, inga riktiga mord ska begås framför deras kamera. Men diskussionerna är ”sanna”, likaså reaktionerna från de olika bolag som han vänder sig till för att få stöd med budgeten och den ”entertainment-advokat” han rådfrågar angående det pikanta legala dilemmat.

Regissören ger bilden av sig själv som en dumdristig, entusiastisk och kaxig kille som inte riktigt tänkt igenom sin idé. Han låter alla de andra säga de vettiga sakerna, såsom ”Du har ingen aning om vad du ger dig in på”, och ”Jag är inte beredd att dö för ditt projekt”. Inget hejdar honom dock, och snart är han mitt i Cape Flats där han minglar med och filmar diverse mer eller mindre livsfarliga människor medan han letar efter Christo, sin bokkie.

"Shooting Bokkie" har två klara poänger. Dels en serie ovanligt snärtiga och heta diskussioner kring filmetik, framtvingade och tillspetsade av att de inblandade verkligen tror sig tvingade att ta ställning och formulera sina åsikter. Det är ingen teoretisk paneldebatt, utan för dem en högst konkret sådan. Dels ett porträtt av Cape Flats som känns mycket trovärdigt, nervigt skrämmande och fascinerande, inklusive snabba bilder av hur det är att leva som ”vanlig människa” där bland gangstergängen. Folk som gör bra saker eller bara vill leva sina liv utan att bli skjutna på väg till affären.

Stämningen är laddad och hotet ligger tungt i luften från första rutan fram tills slutet, där ett tonskifte sker ganska abrupt för att krossa illusionen. Klippen kommer snabbt och de rappa replikerna duggar tätt. Instuckna mitt i det hela finns också kortkorta journalfilmsklipp, vilket inte direkt minskar känslan av att man bombarderas med information. På 74 minuter hinner så många intressanta saker blixtra förbi att man nästan inte hinner med att smälta det. Vissa saker vill man ha uppföljning på, men i och med att filmen väcker ens intresse måste man säga att den lyckas, utan att för den delen ge en alla fakta i frågan.

Det bästa med "Shooting Bokkie" är inte konceptet och upplägget (som på olika sätt ekar av allt ifrån "Man Bites Dog" till "Blair Witch Project"), utan hur dessa idéer används till att skapa något som känns intensivt äkta och sant. En sevärd lågbudgetproduktion som jag tycker träffar närmare målet än den på sätt och vis liknande "Hijack Stories", som visades på GFF 2002.

© Anders Lindahl
2003-01-22Originaltitel: Shooting Bokkie
Sydafrika, 2002
Regi: Rob de Mezieres
Med: Christo Davids, Charlton George m.fl

Teman: GFF2003 Meta


Ingår i följande teman


GFF2003

Meta

     

Dela |