Foundation - säsong 2 (2023)

Fascinerande berättelse att fortsätta brottas med

4 russin

Tänker jag försöka förklara vad det här i grunden handlar om, vad den precisaste premissen är och exakt var och när vi befinner oss i tid och rum när den andra säsongen startar? Kanske, kanske inte. Trots allt har jag tidigare lyckats skriva någonting liknande en recension om första omgången. Frågan är hur kapabel jag är att uttrycka något begripligt och upplysande om fortsättningen. ”Foundation” handlar om idéer och möjliga framtidsvisioner. Utopi eller dystopi? Om vetenskaplighet kontra eller kopplat till en världsåskådning. Om oundviklighet i relation till möjliga förändringar; är det ödestänkande eller bara obestridlig logik och krafter vi själva inte alls kan påverka som påverkar oss? Bland annat.

Bara för att någon är död betyder det inte att de försvunnit ur handlingen eller inte kan medverka på något sätt. Om en mor och dotter dribblat runt i helt olika tidscykler, betyder det inte att de inte kan återförenas tvärsigenom enorma avstånd i tid och rum. Och en kejsare som utgör en del i en generation efter generation klonad trio där vi ständigt har en äldre, en mellanperson och en yngre, att en sådan universums mäktigaste person i princip är osårbar men plötsligt kan sluta vara det vid en attack, det är också fullt möjligt.

En form av missionerande sällskap introduceras också här. Utsända medarbetare på olika himlakroppar försöker övertyga lokalbefolkningar om en viktig vision med hjälp av talekonst och diverse trolleritrick. Men vilken är den stora djupa sanningen de egentligen vill förmedla? För det kanske finns något som de verkligen tror på också? En tidigare skicklig härförare för imperiets rymdflotta har varit i onåd och befunnit sig i ett brutalt arbetsläger, men hämtas tillbaka till maktens boningar och återinsätts i tjänst för att undersöka rebellisk verksamhet. Trots alla personliga tragedier som drabbat honom på grund av alltför besvärande uppriktighet i det förflutna, hyser han tydligen stark lojalitet eller följer en typ av kod som gör att han lyder sin ledare och ger sig ut på uppdraget.

Nyorientering är av nöden när du återinträder i detta universum (om det nu kan kallas ett enda universum) även efter att du sett en säsong. Det är storvulet, svindlande och utmanande. Men jag har full förståelse för att det kan uppfattas alldeles för pretentiöst och svårgripbart. Snyggt och scenografiskt storslaget är det fortfarande. Du kan med hjälp av de intagande vyerna låta dig svepas med, försöka förstå så mycket som möjligt och orientera dig i terrängen så som den ser ut. Man kan också, vilket inte alltid är självklart, leta upp en officiell podcast från serieskaparna som vägledning. Just i det här fallet är det faktiskt ingen dålig idé, sett från min egen horisont.

Brother Day (Lee Pace), den i kejsartrion som befinner sig i mitten åldersmässigt och i princip har den verkliga makten är ute efter att gifta sig. Samtidigt verkar han vilja reducera de andra två klonade familjemedlemmarnas inflytande i högsta möjliga grad. Men det råder också en grundläggande misstänksamhet mellan den mäktige mittenkejsaren som ska föreställa universums mäktigaste medborgare och den blivande bruden från en annan fin familj, vilken tidigare reducerats numerärt till följd av ett attentat. Frågan är vem som låg bakom det? Och vem som i sin tur låg bakom ett attentat mot kejsaren själv i ett tidigt avsnitt? Ingen okomplicerad romans – om det bör kallas romans överhuvudtaget. Snarare ett klassiskt resonemangsäktenskap i rojalistisk anda.

Det legendariska matematikgeniet Hari Seldon (Jared Harris) som förutsett för mycket av framtiden för sitt eget bästa med hjälp av rent kalkylerande formler, är egentligen inte längre i livet – fast ändå. Hans digitalt bevarade medvetande har varit igång men isolerat under alltför lång tid för att riktigt vara vid sitt fullaste bruk. Men han är med i matchen igen. Och en smula argsint. Ja, det är sådant som händer i den här serien.

Den innersta kärnan bland alla andra ingredienser är väl trots allt Gaal Dornick (Lou Llobell) och hennes dotter Salvor (Leah Harvey), de som genom resor i tid och rum och diverse svårförklarliga fenomen förefaller ungefär jämnåriga. Gaal var underbarnet som en gång hamnade under Hari Seldons vingar och blev en del av en större plan hon egentligen var omedveten om. Hon och dottern flackar numera omkring i detta enorma universum med en elektroniskt bevarad Seldon i släptåg.

Det redan nämna missionssällskapet representeras främst av en annan duo, en äldre mästare lite på dekis och hans unga kvinnliga lärjunge, även de en form av efterföljare till Seldon. Företrädare för något som kunde kallas en kyrka, även om kulter och sammanslutningar i ”Foundation” snarast har en karaktär av en syntes mellan vetenskap och andlighet. Allt beroende på hur de två sakerna definieras och vem som definierar dem. Den här duons öden och äventyrliga kringresande bland olika planeter är en integrerad del av handlingen som erbjuder drama på liv och död. Liksom en dos filosoferande.

Vad leder allting fram till nu då? Tja, i ”Game of Thrones”-anda inte minst ett nionde och näst sista avsnitt som släpper alla spärrar och erbjuder både avslöjande tillbakablickar med förklaringar till hur den speciella kejsardynastin skapades. Liksom en episk – nej det är inte överord – monumental uppgörelse, eller snarare flera avgörande uppgörelser med följdfrågor som bara kräver svar. Det här är en berättelse att brottas med. Jag hinner tänka många motstridiga saker under en säsong, men i slutändan ger det också en utdelning som är ganska sällsynt. Här finns oanade djup och omvälvande idéer även om det krävs koncentration för att processa allt som pågår.

© Johan Lindahl
2024-04-06

Foto: Apple TV+. Copyright © 2023 Apple Inc. All rights reserved.
Ännu en dag på jobbet. Ännu en alltför sinnesvidgande upplevelse..

Foto: Apple TV+. Copyright © 2023 Apple Inc. All rights reserved.
En stilla stund i stadsparken med universums mäktigaste man. Ingen press alls...

Foto: Apple TV+. Copyright © 2023 Apple Inc. All rights reserved.
Välkomna till min värld! Vad det verkligen betyder kommer ni att att bli varse...

Originaltitel: Foundation - Season 2
USA/Irland, 2023
Regi: Alex Graves David S. Goyer m fl
Skapare/show runner: Josh Friedman David S. Goyer
Med: Jared Harris, Lou Llobell, Leah Harvey, Lee Pace, Terrence Mann, Cassian Bilton, Laura Birn, Isabella Laughland, Ella-Rae Smith, Ben Daniels, Dimitri Leonidas, Dino Fetscher, Kulvinder Ghir, Sandra Yi Sencindiver

Genre: Drama, Sci-fi, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Apple TV+

Relaterat: Foundation - säsong 1 (2021)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |