Citadel - säsong 1 (2023)

Gammaldags glamour med uppdaterad action

3 russin

Nu är vi där igen. Superspioner. I superäventyr. De lever i en annan värld, med andra förmågor och en annan verklighet där bara de allra mest speciella rör sig. Till dess… en actionpackad introduktion slutar i allmänt kaos och slutet på en era för några av dem. Innan vi möter dem igen flera år senare: två före detta elitagenter med massiva minnesförluster. På något sätt kanske de kommer att få reda på vilka de är igen och träna sig tillbaka in i sina gamla roller. Där har vi premissen.

Vilket tilltal är det som eftersträvas i första hand? Jo, helt klart en del av den gamla glamouren med ’större än livet självt’-specialtränade snubbar och snubbor som lyckas med det osannolika när insatserna är på global nivå. Samtidigt en del av en senare tradition där synbart så mycket är digitalt genererat att det mer gammalmodiga beroendet av fysiska stunts och rejäl tyngdkraft som känns i märgen begränsas. Det varierar hur påträngande och medryckande det verkligen känns.

Mycket hänger på det visuella. För det är egentligen inte så mycket i berättandet som plöjer ny mark, försiktigt uttryckt. Alla trick i boken kommer till användning och det står aldrig komplett still. I den meningen fyller ”Citadel” sin funktion. Samt, inte att förglömma, rollbesättningen betyder en hel del i sammanhanget. Att hitta några lagom karismatiska aktörer (Richard Madden, Priyanka Chopra) och inte minst ett par solida veteraner (Lesley Manville, Stanley Tucci) som kan sälja in sina respektive mentor- eller nemesisroller – vad det nu innebär. Det mesta är ganska tvetydigt här. Poängen ligger i att försöka lista ut vem som egentligen är pålitlig. Och vilken sida som gör världen mest nytta alternativt skada.

Ja, det där blir väl kärnan i de här sex avsnitten som utgör första säsongen. Organisationen Citadel och dess egentliga syfte är lite allmänt dunkelt, typ ’se till att saker i världen inte blir ännu värre än de redan är’. Motståndarorganisationen Manticore kanske vill samma sak, fast på ett annat sätt? Även om de spontant framstår som, ja… ondare. Mer hänsynslösa. Och som vinnare i det här läget. Skådespelarna kanske inte pressas till sitt yttersta, men när det blir mer komplicerat och relationerna sinsemellan visar sig vara mer problematiska än de först verkar, då hettar det till mer i det här annars glassiga globetrotteräventyret som alltså främst är en pastisch på den gamla skolans mall i sammanhanget.

Oh – just det. En liten detalj till. Gillar du parallella tidsplan eller regelbundna resor fram och tillbaka i tiden överhuvudtaget? Det är i princip ett krav för att uppskatta det här. Det finns ett nu och det finns ett då. Eller snarare flera . Berättelsen pusslas ihop genom ett ständigt forslande fram och tillbaka mellan olika tider och platser där avgörande saker tilldragit sig. Nycklar till nuläget. Det gäller att hänga med och inte tappa tråden. Eller trådarna.

Apropå alla dessa dubbla och ibland splittrade identiteter, så kan samma sak sägas om serien: den letar efter sin egen identitet. Ibland känns den för simpel och uppspeedad för sitt eget bästa. Sedan sjunker den in i längre dialoger och öppnar lock efter lock för att öka graden av mysticitet – vilket är välbehövligt. Och kanske det som främst bidrar till att serien faktiskt fortsätter hålla intresset uppe och ha ett inre liv. ”Citadel” är inte överdrivet sofistikerad i psykologisk bemärkelse eller kort sagt stor konst. Men den har ändå ett driv i intrigen som det finns potential att bygga vidare på.

© Johan Lindahl
2023-07-01

Credit: Jonathan Prime/Prime Video Copyright: Amazon Studios
Superduperduon i centrum.

Credit: Jonathan Prime/Prime Video Copyright: Amazon Studios
Superduperduons sidekicks.

Originaltitel: Citadel - Season 1
USA, 2023
Regi: Newton Thomas Sigel Jessica Yul
Skapare/show runner: Josh Appelbaum Bryan Oh David Weil
Med: Richard Madden, Priyanka Chopra Jonas, Stanley Tucci, Lesley Manville, Ashleigh Cummings, Roland Møller, Osy Ikhile, Caoilinn Springall, Moira Kelly, Nikki Amuka-Bird

Genre: Action, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |