The Night Agent - säsong 1 (2023)

Akut medryckande utan högre ambitionsnivåer

3 russin

Tänk inte för mycket. Eller för länge. Häng på tåget. Inse att gamla goda intriger och konspirationer i storpolitiska miljöer kan vara fängslande nog även när de inte befinner sig i den direkt högsta stratosfären i just den subgenren. Det här kan vara just vad som krävs ibland. Mord och attentat, oskyldigt misstänkta, personer under täckmantel, ett Vita huset i Washington där det är högst osäkert vilka som är pålitliga och inte. Och så en ung agent som kastas in hetluften när han råkar svara i telefon. I andra änden av linjen finns en ung kvinna som också kastats in i någonting hon inte alls vet vad det är.

Och så rullar det på i tio avsnitt. De första håller ett högt tempo och lägger ribban, medan det kanske fallerar eller åtminstone stagnerar kring mitten i gammal vanlig Netflix-anda. Det kunde ha kapats, ja. Men intrigerna och konspirationerna skruvas upp ett par varv igen och leder fram till just den typen av final en serie som den här behöver. Visst; grabben som räddar livet på en ung före detta egenföretagare, en tjej med huvudet på skaft och väldigt god hand med datorer men råkat illa ut på grund av omständigheterna, de två tar ett tag att bygga upp sina personligheter i egen rätt. Men de har i alla fall den rätta oskyldiga utstrålningen och vi kan räkna med att det är dem vi ska sympatisera med i alla väder.

Vad gäller i stort sett alla andra är detta betydligt mer oklart. Som det ska vara. Kanske ligger det lite aningen avvikande och oväntade i konceptet i hur mycket tid serien åtminstone under en period lägger på att vi ska lära känna ett helt annat par, en man och en kvinna som helt enkelt är yrkesmördare. Jag är fortfarande inte riktigt säker på varför man vinnlagt sig om att ge dem mer fördjupande drag än att bara dyka upp, förfölja och genom olika snillrika drag och brutal effektivitet avlägsna folk från handlingen. Eller, vilket också krävs för handlingen, misslyckas i sina uppdrag. De får dock förnyat förtroende gång efter annan och i pauserna mellan deras uppdrag växer något fram. Något mänskligt. Även om deras personlighetsanalyser sannolikt skulle visa psykotiska profiler och allt de gör i jobbet är så förkastligt som seden bjuder.

Shawn Ryan. Låter namnet bekant? Kanske om du lagt märke till vem som legat bakom serier som ”The Unit” och ”The Shield”. Just den sistnämnda avviker möjligen från hans oeuvre avseende ambitionsnivå och närhet till jorden genom sin obarmhärtiga hyperrealism och kantstötta karaktärer där vi mer eller mindre tvingades att sympatisera med figurer som verkligen gått över etiska gränser med bred marginal. Annars har väl Ryan snarare hållit sig till den här mer lättflytande, intrigvändningsmättade mallen och miljöer som har per automatik skapar möjligheter till yttre dramatik. Och inte alltid något fel i det. ”The Night Agent” lär inte gå till historien som det mest innovativa eller normbrytande i sitt slag. Men kanske som en av de mer akut medryckande följetongerna under första halvåret 2023. Alltid något, sade han som fick se Åmål.

© Johan Lindahl
2023-06-19

Credit:  DAN POWER/NETFLIX. Copyright © 2023 Netflix, Inc.
På spaning. Och på flykt. Från vem eller vilka? Ja, vem vet...

Credit:  DAN POWER/NETFLIX. Copyright © 2023 Netflix, Inc.
Hög chef i Vita Huset. Pålitlig eller inte? Vem vet...

Originaltitel: The Night Agent - Season 1
USA, 2023
Regi: Seth Gordon Guy Ferland m fl
Skapare/show runner: Shawn Ryan
Med: Gabriel Basso, Luciane Buchanan, Fola Evans-Akingbola, Sarah Desjardins, Eve Harlow, Phoenix Raei, Enrique Murciano, D.B. Woodside, Hong Chau, Christopher Shyer

Genre: Action, Drama, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |