Nope (2022)

Ute på landet är luften så härlig och hälsosam – eller?

4 russin

Jordan Peele har gått från skratt till skräck - enkelt uttryckt. Men nog är det mer scifi än skräck den här gången? Och kanske något mindre analysvänligt vad gäller undertexter än i hans tidigare långfilmer ”Get Out” och ”Us”. Spänningsnivån skruvas dock upp rejält efter en aningen trevande uppladdning. Inspelningen ute i landsbygdsmiljö kanske anpassades efter Corona-regler, men jag vet faktiskt inte. Egentligen är det ganska sparsamt med inblandade större delen av speltiden. Men specialeffekterna antar efterhand huvudrollen i ett drama om två syskon med skilda temperament som ställs inför ett synnerligen ovanligt och oväntat hot och först hanterar det på helt olika sätt, men som seden bjuder ändå måste samarbeta för att överleva pärsen.

De äger en ranch som gått i arv, liksom ett värv i konsten att träna hästar för filminspelningar. En märklig händelse inledningsvis tar död på deras far, föregångaren i gebitet, och vi får inblickar i hur syskonen tjänar brödfödan samtidigt som de har helt olika ambitioner och svårt att dra jämnt. OJ (Daniel Kaluuya) är troligen mer märkt av motgångarna i livet och ofta förvånansvärt stoisk när faran närmar sig, medan systern Emerald (Keke Palmer) bär allting utanpå, överlag är betydligt mer optimistisk och ambitiös men lättare drabbas av panik – som de flesta normala människor antagligen skulle göra i situationen som uppstår.

För vad är det som svävar i luften ovanför ranchen, ute i det kuperade men sparsamt bevuxna landskapet där även en ambulerande nöjespark slagit sig ner och erbjuder besökarna underhållning i gammal vilda västern-miljö. Jo, anspelningarna på den gamla västern är många även i filmens eget formspråk, samtidigt som helheten framför allt utvecklar sig till science fiction. Och spännande sådan. Subtexten består väl framförallt i det eviga dilemmat att välja mellan ’fly eller fäkta’, liksom att nära drömmen om något bättre, att nå högre – men samtidigt: vad får det kosta? Om du inte erbjuds så många chanser till ett verkligt lyft i livet kan det som innebär verkliga risker vara den verkliga möjligheten att göra sig ett namn.

Jämfört med ”Get Out” och ”Us” är ”Nope” kanske inte fullt ut samma guldgruva för grävande och utforskande av de undre lagren, men den levererar en envis ensemble som verkligen har något att göra i en storstilad, snygg uppvisning i kampen mot elementen; med galopperande hästar, oidentifierade himlaväsen och näradödenupplevelser.

© Johan Lindahl
2023-05-11

Foto: Universal Pictures

Originaltitel: Nope
Kanada/Japan/USA, 2022
Regi: Jordan Peele
Med: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea, Michael Wincott, Steven Yeun, Wrenn Schmidt, Keith David, Devon Graye, Jacob Kim

Genre: Mystery, Sci-fi, Skräck
Svensk biopremiär: 2022-08-17
Hemmabio: 2023-01-02     

Dela |