You People (2023)

Hyfsat allvarsam komedi om kulturkrockar och själsfrändskap

3 russin

De försöker. De försöker tillräckligt mycket för att slutresultatet ska bli något att reflektera över, trots att håligheterna är synliga. Vilken film ska det vara egentligen? Man kan luras tro att det främst rör sig om en relationsrelaterad komedi, där halvunga kärlekskranka tu har kommunikationsproblem med sina respektive svärföräldrar – i relativt lättsam anda. Men de vill göra det lite substantiellare än så; typ dramedi med vissa ganska tunga underliggande resonemang kring etnicitet och kultur. Sedan har filmarna problem att välja. Ska det föreställa mer sedelärande realism om djupgående motsättningar, eller är det må bra-faktorn som slutligen stiger segrande ur striden?

Premissen: ingen av dem känner sig helt hemma i sina respektive roller som de tycker sig tilldelade på grund av härkomsten. Ezra (Jonah Hill) kommer från judisk familj (ganska sekulariserad sådan) och känner sig mer bekväm i sin bisyssla som podcastare ihop med en afroamerikansk partner än i synagogan och även på kontorskneget. Amira (Lauren London) kämpar sig fram i designbranschen och hennes föräldrar är muslimska bekännare med en fascination för förebilder som Louis Farrakhan. De rör sig i ’änglarnas stad’ på amerikanska västkusten och råkar träffas under aningen otippade förhållanden. De kunde ha rusat ifrån varandra redan efter att ett misstag för dem samman första gången, men tycke uppstår. Efter ett tag är det dags att kommunicera förhållandet till respektive föräldrapar. Och där börjar problemen.

På respektive föräldrasida är det framför allt två personer som dominerar konversationen: Julia Louis-Dreyfus som blivande brudgummens mamma kontra Eddie Murphy som blivande brudens pappa. Nia Long och David Duchovny som övriga inblandade föräldrar spelar mer undanskymda roller, inte lika preciserade och konfrontativa. Men konfrontationer blir det och en del av debatterna som förs är starkt amerikanskt kontextualiserade medan andra är mer universella.

Somliga problembildningar tycks fullt möjliga att överbrygga. Men filmen vill ändå gräva i myllan och se vad som egentligen gör att barriärerna och bristen på förståelse mellan olika grupper finns där. Samtidigt som det, just det, ska vara en romantisk komedi. Att Ezra framstår som en slashas och inte tillräckligt målmedveten, kort sagt fel person att gifta sig med hans dotter är till viss del begripligt om man sätter sig in i är det Akbars (Eddie Murphy-karaktären) perspektiv.

Och det finns tillräckligt med stoff här för att faktiskt ha något att reflektera över. Kemin mellan kärleksduvorna är också påtaglig i att de framför allt framställs som själsfränder som, ni vet, förstår varandra. Men det är mycket annat de också måste förstå. Och andra omkring dem som måste jobba på sin förståelsekompetens. Vad kommer allt att landa i? Filmen svajar en del under sina knappa två timmar som – ni gissade rätt – är något för långt. Men helheten är ändå fullt acceptabel. Rollfigurerna snubblar sig fram genom ett minfält som filmen själv ibland verkar osäker på hur den ska hantera, men den tar ändå någonstans sitt uppdrag på allvar.

© Johan Lindahl
2023-04-16

Credit Parrish Lewis/Netflix © 2023 Copyright © 2023 Netflix, Inc.

Credit Parrish Lewis/Netflix © 2023 Copyright © 2023 Netflix, Inc.

Originaltitel: You People
USA, 2023
Regi: Kenya Barris
Med: Jonah Hill, Lauren London, Eddie Murphy, Julia Louis-Dreyfus, Sam Jay, Nia Long, Travis Bennett, David Duchovny, Molly Gordon, Deon Cole, Rhea Perlman, Elliott Gould

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2023-01-27
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |