Shotgun Wedding (2022)

Fartfylld fars utan höga pretentioner

3 russin

- Jag måste fråga: Är det genetik eller pilates?
Den näsvisa blivande svärmodern har oinbjuden tagit sig in i brudparets svit där en för ögonblicket lättklädd blivande brud möjligen skulle kunna väcka samma reaktion från fler än just den här talföra kvinnan som inte lever efter devisen ’tiga är guld’. Hon (svärmodern) spelas för övrigt av Jennifer Coolidge som har en tendens att dyka upp i semester- och strandlivsrelaterade äventyr/dramer/komedier med mer eller mindre neurotiska förmögna medborgare i centrum på senare tid. Förmodligen är det bara ”The White Lotus” jag spontant refererar till, men hon är trots allt med i bägge säsongerna. Bruden porträtteras i sin tur av Jennifer Lopez, och det är imponerande i sig att hon i, typ, min ålder kan komma undan med att förkroppsliga den förhållandevis unga fräscha fästmön i en actionkomedi av den här kalibern. Oavsett hur kvaliteten på helheten egentligen är.

Brudgummen (Josh Duhamel) är en ohjälplig perfektionist medan den blivande bruden är mer spontan. Hon har uppenbarligen en mycket rik far (Cheech Marin) som tagit med sig sin betydligt yngre flickvän som verkar allmänt ’New Age-flaky’ i brist på något mer vetenskapligt korrekt uttryck som undslipper mig just nu. Hans allvarligt lagda och aningen bittra före detta hustru borde jag ha känt igen omgående som brasilianska veteranen Sonia Braga, men det är i alla fall hon. Pappas pengar skulle kunna ha betalat för någonting i större skala med än mer extravaganser, men brudparet vill vara mer självständiga och ordna festen på sina egna premisser. Dock, täta farsan har även dristat sig till att bjuda in sin dotters före detta pojkvän, som landar i helikopter och glider in som om han ägde stället. Det ingick inte i brudparets ursprungsplan…

Sällskapet som samlats till bröllop vid en filippinsk strandnära anläggning är en brokig skara som givetvis kommer att hamna i luven på varandra, redan innan de står inför den verkliga utmaningen: ett gäng tungt beväpnade marodörer i militär mundering, uppenbarligen ute efter brudens pappas pengar. Där kan man bland annat invända att några av dessa är lite väl heta på avtryckarfingret och knappast de skarpaste hjärnorna att ha med sig på uppdraget, men den här filmen handlar inte om logik. Den handlar om att åstadkomma mesta möjliga urspårning. Gisslantagarna samlar gästerna i en pool av aningen oklar anledning, men brudparet som redan börjat ifrågasätta sin egen äktenskapspotential är fortfarande på flykt och får fundera ut fritagningslösningar i farten. Bruden klarar inte av att se blod utan att bli svimfärdig, men utvecklar sina slå tillbaka-tendenser efter behov. Fler än hon visar upp okända sidor efterhand.

Det här är nog en ganska dum film i största allmänhet. Men den är också ganska rolig i största allmänhet. Fyrverkerier och granater. Kockknivar och kulsprutor. Kris och utveckling enligt klassisk Hollywood-modell. Förmodligen 100 minuters förolämpning mot allt sinne för subtiliteter och finsmakande men det det är inte alltid det man vill ha. I alla fall inte jag. Här hopas osannolikheter och klichéer, men ”Shotgun Wedding” blir ett fartfyllt stycke situationskomediäventyr som kan ha en uppiggande effekt exempelvis en söndag som frånkoppling från andra mer seriösa aktiviteter i ens liv.

© Johan Lindahl
2023-02-05

Credit: Ana Carballosa/Lionsgate Copyright: © 2021 Lionsgate. Källa: Amazon Prime Video
I nöd och lust, var det...

Credit: Ana Carballosa/Lionsgate Copyright: © 2021 Lionsgate. Källa: Amazon Prime Video
En blöt fest blev det också.

Originaltitel: Shotgun Wedding
USA, 2022
Regi: Jason Moore
Med: Jennifer Lopez, Josh Duhamel, Lenny Kravitz, Jennifer Coolidge, Sonia Braga, Cheech Marin, Steve Coulter, D'Arcy Carden, Callie Hernandez, Desmin Borges, Selena Tan, Pancho Cardena

Genre: Action, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2023-01-27
Teman: Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

     

Dela |