The Noel Diary (2022)

Tämligen tilltalande julromans med påtaglig personkemi

3 russin

Han är en man till synes i sina bästa år. Storsäljande författare som glatt signerar sina skapelser för, som det verkar, mestadels kvinnliga läsare. Mitt i allt kommer plötsligt beskedet att hans mor avlidit, en mor han inte haft kontakt med på många år. Varför är en fråga som rullas upp successivt i det här lagom känslosvallande julromansäventyret som i stora drag betar av en serie lättigenkännliga punkter längs en stakad bana för just romantiska juletidsfilmer. Här handlar det dels om något som möjligen kan bli kärlek vid första eller åtminstone andra ögonkastet (med vissa förväntade förhinder) samtidigt som det kretsar kring försoning med det förflutna och i det här fallet föräldrar.

Storsäljaren Jacob Turner (Justin Hartley) ska rensa ur det kaotiska huset som mamman lämnat efter sig. Då kliver en okänd kvinna över tröskeln och presenterar sig som biologisk dotter till barnflickan som en gång arbetade hos författarens föräldrar. Gravid utanför något etablerat förhållande försvann barnflickan ur bilden varpå dottern adopterades bort. Dottern som nu säger sig söka efter modern och behöver hjälp. Kanske kan en upphittad dagbok bidra i sökandet? Jodå, här finns en del att reda ut. Följaktligen flitigt fordonsåkande mellan olika pittoreska småstäder, ständigt insnöade i vinterlandskapet, liksom timrade trähus ute i lika insnöade skogar. Givetvis en spirande gryende romans mellan författaren och den tidigare okända kvinnan Rachel (Barrett Doss) som är synnerligen språkbegåvad, socialt kompetent och kan sjunga! Vad är problemet? Förutom att hon redan är förlovad… Med en väldigt ekonomiskt ordningsam och allmänt städad snubbe. Dock tycks Rachel vara den enda i filmen som inte vet om att hon är ute och åker med en succéartad skriftställare. Åtminstone inte till att börja med.

”The Noel Diary” är skräddarsydd för julsäsongen och visst kan vi räkna ut i princip hur det ska sluta redan från början. Men det är inte riktigt så rälsbundet som det riskerar att bli, ganska godhjärtat och nog kan jag skönja en kemi mellan Jacob och Rachel. Visst verkar även den där grannkvinnan bekant, hon som tydligen var ett stöd för författaren under den bitvis tunga barndomen med traumatiska inslag som splittrade familjen. En konstnärligt begåvad kvinna som uppmuntrar bygdens förlorade son, eller snarare dess stolthet, att konfrontera sina demoner. Jo, det är Bruce Willis fru i ”Die Hard” 1 & 2, civilt känd som Bonnie Bedelia. Det var ett tag sedan jag såg henne i någonting och återseendet är välkommet.

Som helhet: det här är inte Truffaut eller Tarkovskij. Men i sin genre ganska tilltalande. Med viss tvekan, en trea i betygsväg. Vi kanske behöver fler sådana här filmer just nu…

© Johan Lindahl
2022-12-17

Credit: KC Bailey/Netflix © 2022.
En man. En kvinna. En vovve. Julstämning. Varför så bekymrade?

Credit: KC Bailey/Netflix © 2022.
Ja, det var jag som gav William Atherton en elchock på ett flygplan i ”Die Hard 2”. Något mer du ville veta?

Originaltitel: The Noel Diary
USA, 2022
Regi: Charles Shyer
Med: Justin Hartley, Barrett Doss, Bonnie Bedelia, James Remar, Essence Atkins, Jeff Corbett, Mike Donovan, Vivian Full

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2022-11-24
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |