Enola Holmes 2 (2022)

Syskonen Holmes valsar vidare i mer utvecklad uppföljare

3 russin

Ung, oförvägen och oförmögen att acceptera omgivningens klentrogenhet inför hennes kriminalitetskrossande kapacitet är hon fast besluten att slå igenom som privatdetektiv i egen rätt. Lillasystern till sägenomsusade Sherlock Holmes är tillbaka i uppföljaren till den av allt att döma populära debuten häromåret, en rätt lättviktig historia som kanske lekte lite väl mycket med formen och i sin experimentlusta tappade en del i takt och tyngd. Och det är fortfarande en smaksak om det här uppstyckade berättandet med stadigt bruk av sammanbindande berättarröst och ’bryta fjärde väggen’ är en lysande idé i sammanhanget eller inte.

Men nu är det väl ändå att roa utan alltför höga pretentioner som är huvudsyftet. Hur lyckas de med detta den här gången? Enola försöker etablera sig med egen byrå men stöter ständigt på just den där generella misstron från möjliga klienter. Hon går i alla fall undercover på en tändsticksfabrik i sökandet efter en försvunnen flicka i ett viktorianskt brittiskt örike där tyfus är ett tydligt hot mot folkhälsan och arbetarnas rättigheter, oavsett om de är minderåriga eller myndiga, är satt på svårt undantag.

Hon söker efter sanningen i fattigkvarteren och de fina salongerna, slott och koja. Misstänkt mordlystna myndighetsutövare motarbetar henne, liksom en del allmänt odugliga poliser vars verkliga ärende man inte riktigt vet om. Frågorna är många: Var är den försvunna fabriksarbetarinnan? Varför försvann hon? Finns en större komplott i vardande? Och kommer Helena Bonham Carter att skymta bara i marginalen eller ha en mer betydelsefull roll någonstans i handlingen?

Att brorsan Sherlock (Henry Cavill) utreder ett eget förbryllande fall medan syrran jobbar med sitt betyder givetvis, inte helt överraskande, att fallen kommer att ha något samband. Dynamiken mellan syskonen är liksom mycket annat i den här tvåan mer utvecklad än senast. Det här känns överlag som en mer sammanhängande skröna, en roande revisionistisk actionkomedi som tar avstamp i redan fungerande mytologi, lägger till sitt eget stoff i densamma, stoppar in storyn någonstans i historien och låter fantasin flöda lite lagom. Något för långt är det väl. Men ser uppenbart ut som ytterligare en installation i något som är på väg att byggas ut till ett, ska vi säga The Holmes Family Extended Universe. Och Millie Bobby Brown får tillfälle att dra på smilbanden oftare än i ”Stranger Things”. Det kanske kan vara hälsosamt.

© Johan Lindahl
2022-11-06

Credit: Alex Bailey/Netflix © 2022. Copyright © 2022 Netflix, Inc.

Credit: Alex Bailey/Netflix © 2022. Copyright © 2022 Netflix, Inc.

Originaltitel: Enola Holmes 2
Storbritannien/USA, 2022
Regi: Harry Bradbeer
Med: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, David Thewlis, Louis Partridge, Susan Wokoma, Adeel Akhtar, Sharon Duncan-Brewster, Helena Bonham Carter, Abbie Hern, Hannah Dodd, Serrana Su-Ling Bliss

Genre: Action, Äventyr, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2022-11-04
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat: Enola Holmes (2020)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |