The Boys - säsong 3 (2022)

Fortsatt svårslaget slafsig satir

4 russin

Tillbaka. Utan ursäkter. Och absolut inte mer diskreta och finkänsliga än förut. Men även om det gärna fokuseras på specialeffekter och precis hur slafsigt allting ofta är, så är det även fortsatt de politiska undertexterna och gladlynta gliringarna, de syrliga samtidskommentarerna som förkläs till något futuristiskt i en alternativ värld ändå inte alltför olik vår egen, som är mest engagerande. Vad vill de säga egentligen? Oavsett, sägs det fortfarande på ett sätt som är svårt att slita ögon (och öron) från.

Satiren finns där hela tiden. Det handlar om ett mer eller mindre inofficiellt militariserat samhälle där du själv kanske tvingas bli lika rå och hänsynslös som de du bekämpar för att vinna. Just den röda tråden är nog ännu tydligare här. Homelander, superhjälten över andra superhjältar i det företagsstyrda samhälle som skildras, blir om möjligt än mer öppet fascistoid än tidigare. Jodå. Samtidigt är de där grabbarna (Billy Butcher, Hughie, Frenchie et al) som en gång lyckades ena sig om att försöka störta systemet, internt splittrade och frågan är om alla kan hitta tillbaka till varandra igen. De är inte helt överens om vilka metoder som kan accepteras för att förändra sakernas tillstånd. Och hur är livet för deras infiltratör på plats, unga Starlight som spelar sin roll så gott det går, men lever farligt? Fienderna vet om varandra och kanske sluter vapenvila tillfälligt, men maktkampen är inte över. Vilka av de korrumperade idolerna med övergenomsnittliga förmågor kan förändras, räddas från vad de blivit och vilka vill verkligen göra det? Vad vill världen omkring egentligen ha? Frågorna är många.

Politiska såväl som populärkulturella referenser fortsätter hagla från skyn som manna från himlen. Det är så mycket som passerar i marginalen och i undertexten. Om det nu är nya insikter kring polariseringen vi ser både på den andra sidan Atlanten och vår, eller om kommentarerna bara är snyggare förpackade kan diskuteras. Men ett genomsnittligt avsnitt av den här säsongen är en kokande gryta av dubbeltydigheter, dråpliga replikskiften och väldigt dödligt våld.

”The Boys” är med andra ord mer oförblommerat och uppenbart kommenterande kring den nuvarande politiska och sociala situationen i USA och delvis andra delar av världen än i de tidigare två säsongerna. Det som tidigare varit aningen mer diskret exponeras nu rakt av i rampljuset och är ibland omöjligt att missförstå. Kanske på gott och ont. Men mest gott. Det är en serie som verkligen både vill äta sin kaka och ha den kvar och och lyckas förvånansvärt bra med det företaget. Och mitt i allt storslaget slafs handlar det påfallande mycket om begreppet familj och vad det betyder. Tillhörighet; vilka som är dina verkliga vänner och sådana där, ni vet, lite allmänt blöta värderingar. Liksom vad adjektivet styrka egentligen står för. Musikalnummer på sjukhus är också ett av de mer oväntade inslagen, kanske välbehövligt som avspänningsoas mitt i allt massakrerande.

Ok, serien kämpar delvis med samma dilemma som flera andra med en så tilltagen ensemble. Rollfigurer som en gång verkligen är viktiga, håller sig i förgrunden och sedan reduceras till biroller eller flyttas till fonden, sedan eventuellt får en framträdande roll igen eller försvinner ut i marginalen helt och hållet. Eller bara brutalt forslas vidare över floden Styx, förstås. Alla respektive trådar följs inte upp fullkomligt men här finns en en kärna som håller ihop. Numera är det ganska tydligt vilka personligheter serien inte anses kunna klara sig utan. Vare sig de är hjältar eller skurkar eller någonstans däremellan.

© Johan Lindahl
2022-11-03

Credit: Courtesy of Amazon Studios. Copyright: Amazon Studios
'Welcome! We're all friends here... Superfriends!'

Credit: Courtesy of Amazon Studios. Copyright: Amazon Studios
'Smile - what's the use of crying?' (som Charlie Chaplin skulle ha sagt)

Originaltitel: The Boys - Season 3
USA, 2022
Regi: Philip Sgriccia Julian Holmes m fl
Skapare/show runner: Eric Kripke
Med: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Tomer Capone, Karen Fukuhara, Chace Crawford, Dominique McElligott, Jensen Ackles, Claudia Doumit, Colby Minifie, Giancarlo Esposito

Genre: Action, Komedi, Kriminalfilm, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Amazon Superhjältar

Relaterat: The Boys - säsong 1 (2019)


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Amazon

Superhjältar

     

Dela |