Darlings (2022)

Drastisk och oförutsägbar indisk relationsskildring

3 russin

Alltså, det där med tonläge. Ibland är det lättare att slå fast vilket som avses. Jag är inte helt säker på om skaparna av indiska dramathrillern/absurda komedin ”Darlings” riktigt bestämt sig för något konsekvent sådant. Ändå är det en film som lyckas hålla mig förvånansvärt engagerad i strax över två timmar. Resultatet är möjligen inte urtypsunderlag för en fridfull fredagsfilmkväll hemmavid, men så blev det ändå för vårt hushåll häromveckan. Filmen erbjuder ungefär lika delar spänning som misstrogna skratt, parat med vissa insikter. Du kan tycka att den röda tråden med våld i nära relationer är problematisk att hantera i den här tappningen, men som berättelse och nedslag i en annan kultur lyckas den ändå väcka intresse.

Skådespelarna är faktiskt övertygande efter omständigheterna., Mamman där, visst var hon med i ”Monsunbröllop” för 20-talet år sedan? Mamman, just det. Hon har en dotter som gifter sig med en ung stilig grabb vilken alltför snart visar sig våldsam - särskilt med alkohol i kroppen. Han kan helt enkelt inte sluta med spriten eller kontrollera de negativa konsekvenserna av substansen. Hustrun vill inte ge upp om honom, hur mycket hennes bekymrade mor (och ett fåtal andra i omgivningen som inser situationens allvar) råder henne till det.

Storyn erbjuder flera vändningar och kastar som sagt om ton och tilltal ett par gånger om. Men till slut kan skönjas ett mönster även i skiftningarna. Man får medge att det finns flera sätt att närma sig ett svårt ämne. Liksom att du inte självklart fattar alla referenser eller undertexter. Dels levereras ett intrigerande porträtt av en manipulativ person som kan konsten att vara övertygande när det krävs, men i längden inte klarar av att tygla sina mörka sidor. Sedan har vi en kvinna som vill tro på förändring - till en gräns - men till slut börjar fantisera om hämnd på sin extremt oberäknelige make. Modersgestalten i sin tur återger ett par gånger om en för många välbekant historia om skorpionen som liftar med en groda över en flod men slutligen inte kan motstå sin natur och stinger sin räddare till bådas fördärv, bara för att ’det är vad skorpioner gör’.

Finns det människor som är skorpioner? Frågan tycks underförstådd. Hur ska de i så fall hanteras? Inget glasklart svar här i en historia som med sina snabba scenförändringar och drastiska situationer åtminstone inte är enkel att förutsäga. Det finns mycket som skulle kunna invändas mot ”Darlings”, men ändå - jag gillar den. Åtminstone till två tredjedelar, eller kanske tre fjärdedelar. Ungefär.

© Johan Lindahl
2022-10-16

Foto: NETFLIX

Originaltitel: Darlings
Indien, 2022
Regi: Jasmeet K Reen
Med: Alia Bhatt, Shefali Shah, Vijay Varma, Roshan Mathew, Rajesh Sharma, Vijay Maurya, Santosh Juvekar, Kiran Karmarkar

Genre: Drama, Komedi, Thriller
Svensk biopremiär: 2022-08-05
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |