Clean (2021)

Alltmer brutal uppgörelse efter långsam uppladdning

2 russin

Det finns filmer som inte är urusla eller direkt illa gjorda eller helt meningslösa. De är bara inte helt nödvändiga. Något bränner igenom som inte är riktigt smickrande för helheten. Kanske känslan av att de inblandade tror sig ha gjort något mer djuplodande och sanningssägande om den mänskliga naturen än de verkligen har gjort. Det här är en sådan film.

Atmosfären är särskilt inledningsvis tung och dyster. Och det är efter omständigheterna väl spelat. Där har jag inga direkta invändningar. Det märks vad staben varit ute efter och i stora drag har de lyckats. Vi möter också en gammal Oscarvinnare som inte syns lika mycket i rampljuset längre, i form av Adrien Brody som tycks ha gjort det här till sin baby. Stämningen som etableras har något paradoxalt inbjudande i sin konsekventa mulenhet. Blåsig och vemodig förortsmiljö med tröstlös vardag för de flesta. Och så en stor skurk mitt i alltihop.

En röd tråd handlar om att rädda och att räddas. Det tar sin tid att komma fram till vad det kan innebära. Första halvan rör sig sakteliga framåt. En bister herre som inte ger sig in i konflikter och i stort saknar socialt liv förutom en stödgrupp och regelbundna besök på pantbanken. Han tar hand om skräp, som någon rimligen måste göra i ett civiliserat samhälle. Han vill också rädda en tjej i grannskapet från allt som hotar där. Via tillbakablickar tycks den drivkraften kopplad till huvudpersonens egen tidigare familjesituation, där han en gång varit far men samtidigt en ganska våldsam kille med dödandet som specialitet.

Här härskar också en mafioso som försöker fostra sin son till samma hårdhet och beslutsamhet som han själv besitter. Grabben får bevittna betydande gruvligheter. Och när filmen på allvar börjar ta sig ur sin inledande fas, då håller de inte igen. Visst, vi fattar väl att sophämtaren med den sorgsna blicken som en gång var en professionell dödsmaskin måste ta fram de egenskaperna igen. I en annan typ av städprojekt. Och det blir inte snyggt och prydligt.

Filmen har trots sina två ansikten ändå ett någotsånär konsekvent tonläge, men händelseutvecklingen blir överdrivet förutsägbar. Temat med en ärrad individ som försöker få tillbaka meningen i sitt liv genom att avsluta andras, samtidigt som han vill frälsa en ung och i sammanhanget oskyldig människa från ondo - ja, ni vet. Det behöver dock inte vara helt bortkastad tid. Här kan skönjas vissa ambitioner i hur filmarna närmat sig uppdraget och vad de tycks vilja åstadkomma. Men klimax med sina handgemäng och huggorgier, närmast en massaker tilldragen i halvmörker, lyfter inte filmen som helhet till något högre plan än genomsnittet i den här subgenren, hur den nu ska definieras.

Allvarligt talat, här kanske gömmer sig något djupsinnigare som går mig förbi. Något som du instinktivt borde känna och beröras av mer grundligt än jag är förmögen till. Att det existerar människor som behöver räddas undan andras onda avsikter överallt i världen är det ingen som behöver tvivla på. Men något originellare än så hade ”Clean” ändå krävt för att bli mer minnesvärd på längre sikt.

© Johan Lindahl
2022-08-06

Adrien Brody tar ännu en tur till den lokala pantbanken i ”Clean”. ©IFC Films

Originaltitel: Clean
USA, 2021
Regi: Paul Solet
Med: Adrien Brody, Glenn Fleshler, Chandler DuPont, Richie Merritt, Mykelti Williamson, Michelle Wilson, John Bianco, RZA

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller     

Dela |