Spider-Man: No Way Home (2021)

More is more

4 russin

Jag lägger inte ens ut en spoilervarning. Du vet nog redan att det här är maximal fan service som får inte bara nördar utan helt vanliga filmtittare att jubla. Den som följt Spider-Man någorlunda i hans senaste inkarnationer har många kära eller mindre önskade återseenden att se fram emot i tredje filmen med Tom Holland i titelrollen.

Daily Bugle är i dagens filmer en kanal lik ökända Infowars snarare än en papperstidning, men det är samma J.K Simmons som spelar chefredaktör som i Sam Raimis filmer från tidigt 2000-tal. Det här är bara en aning om vad som komma skall. När eftertexterna rullar (till en välvald De La Soul-klassiker) har de nog täckt in varje tänkbar möjlighet att spider-versa filmen, och på något sätt känns det inte som en ytlig referensorgie.

Att Peter Parker fick sin hemliga identitet avslöjad av en hämndlysten Mysterio drabbar inte bara honom. Tillsammans med bästisen Ned och kärestan MJ (inte Mary Jane, utan Michelle Jones) försöker han komma in på en bra skola (helst MIT), men kontroversen kring honom förstör alla deras planer. Han som bara vill hjälpa människor. Och det är just denna egenskap som driver handlingen, den envetna tanken att han kanske kan fixa det! Vad ”det” än är kan man väl med ett gott uppsåt och obändig vilja lösa det …? Men nya problem uppstår istället, som han tar sig med an med samma galna attityd. Det är som om han aldrig fattar när det är dags att ge upp, att vara krass och hård. Det är ju därför vi gillar Spider-Man.

Och för flygturerna och humorn, förstås, som levereras i rikliga mängder här med. Det blir en hel del ganska känslosamma scener men också de marvelska garven mitt i allihopa. Scenen där allt går så fel, när Doctor Strange bara ska göra en enkel ändring för att hjälpa Peter men ständigt tvingas finjustera, är oerhört rolig. Doctor Strange får desstuom böja världen och Happy får vara lite tragikomisk.

Det är en film med ett bra driv och feta fajtscener men där våld inte är lösningen. En berättelse om en liten trio och en annan trio, om gammal och ny vänskap. Om man bara köper grundidén och åker med så är ”No Way Home” härlig underhållning med ett stort hjärta.

© Anders Lindahl
2022-05-30

© Marvel

Originaltitel: Spider-Man: No Way Home
USA, 2021
Regi: Jon Watts
Med: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Marisa Tomei, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina, Andrew Garfield, Tobey Maguire, Benedict Wong

Genre: Action, Äventyr
Svensk biopremiär: 2021-12-15
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar

Relaterat: Spider-Man: Homecoming (2017)


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |