Red Notice (2021)

Alltid något för någon, kanske.

2 russin

De gör egentligen ingenting nytt, ingenting som någon annan film inte har gjort förut. Såvitt jag kan se, finns inga nya idéer överhuvudtaget. Inte mer än i variationerna av de flitigt använda beståndsdelar som används. Ändå kan det kanske vara precis vad du vill ha, vid något givet tillfälle när du inte vill ha något annat än det här. Vem vet?

Buddy movie? Heist movie? Budding bromance? Allt ovanstående och lite till? Ökänd konsttjuv och envis FBI-agent tvingas av omständigheterna ihop till ett obekvämt samarbete, av den typ manusförfattare plägar omhulda, men inte alla kan göra något nytt och fräscht av. Det har de knappast gjort här heller, men det blir ändå inte helt dödfött.

Ryan Reynolds och gamla Klippan Dwayne Johnson gör relativt inövade roller som de tidigare visat upp lite varstans, med Reynolds patenterade motormun som går igång igen - på gott och ont. Två morska män med olika former av pappakomplex. Är de i själva verket syskonsjälar även om de står på olika sidor av lagen? Släng in Underkvinnan Gal Gadot som het och häftig habanero med egna påflugna planer. Klassiskt fashionabel tjuv och polis-historia med twistar i inbjudande miljöer och dess motsats. En smärre världsturné à la James Bond; åtminstone en sekvens lär ha lånat en del från ”Face Off”, tilldragande sig i ett fängelse, placerat i ett högst oattraktivt men ändå i sammanhanget lockande landskap. Vem älskar inte flyktförsök från stenhårda avlägsna inlåsningsanstalter som ska vara helt omöjliga att undkomma?

Dessutom: excentrisk elaking som ska vara den mest skrämmande individen i sammanhanget, men inte riktigt uppnår syftet ur filmhänseende. Vidare är det en smula synd om Interpol-kvinnan som knappt får några roliga repliker överhuvudtaget, utan nödgas hålla sig till standardkommandon och strikt myndighetsutövande. Våldsamma och extremt osannolika förvecklingar serveras i generösa doser. Men just de fysiska fighterna och flykterna fungerar ändå mer tillfredsställande än dialogen med sina överportionerade putslustigheter och övertydliga förklaringar om vad som hänt, vad som kommer att hända och vad som skulle kunna hända om inte om händer.

Musiken är heller inte precis hyperoriginell för genren. Blandningen mellan action och komedi knappast helt bekväm alla gånger. Ja, här finns mycket att anmärka på men filmen har ändå ganska gott gry. Den kan vara humörhöjande om kraven är något lägre ställda. Regissören gjorde en gång ”Dodgeball” som egentligen inte kan kallas ett mästerverk, men ändå är så oförskämt underhållande att den bör ses om med jämna mellanrum. Om det här äventyret dras några varv för mycket finns i alla fall chansen till en eller annan överraskning som du kanske inte såg komma på avstånd. Hur helheten ska bedömas består i stort sett helt och hållet på förväntningarna.

Vänta! Det känns som om jag glömt nämna de under den senare hälften så uppenbara Indiana Jones-referenserna och viljan att bitvis återskapa den typen av matinékänsla. Inte mig emot, även om det naturligtvis inte når upp till originalet. Åtminstone inte ”Jakten på den försvunna skatten”, men hur ofta lyckas någon med den bedriften? Uppenbar verkar också vara viljan att etablera förutsättningarna för en uppföljare. Skulle det börja ryktas om en sådan borde det inte vara en överraskning för någon som sett det här. Oavsett om det skulle vara en bra idé eller inte. Än en gång, vem vet?

© Johan Lindahl
2021-11-20

Credit: Frank Masi/Netflix © 2021
- Nu tar vi det här en gång till: Mitt namn hamnar överst på affischen vid lanseringen. Mitt. Invändningar?

Credit: Frank Masi/Netflix © 2021
- Så, du hade problem att förstå den inre logiken i "Wonder Woman 1984”? OK, låt mig förklara så tydligt och pedagogiskt som möjligt...

Originaltitel: Red Notice
USA, 2021
Regi: Rawson Marshall Thurber
Med: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Ritu Arya, Chris Diamantopoulos, Ivan Mbakop, Vincenzo Amato, Rafael Petardi, Daniel Bernhardt, Yosef Podolski

Genre: Action, Komedi, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2021-11-12
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |