Beckett (2021)

En vanlig amerikan på rymmen i Europa

3 russin

Ah. Den ständiga frågan: vem försöker döda dig och varför?

Klassiskt dilemma: det vanliga paret, eller vanliga medborgaren, som kastas in i det okända och hamnar mitt i skottlinjen, som i en konspiration och/eller storpolitiskt spel.

”Beckett” demonstrerar synliga spår, inte alltför subtila inspirationer och ambitioner hämtade från Hitchcock och alla hans efterföljare. Ja, efterföljarna är ganska många. Sättet att berätta en historia är inte alls unikt. Men när storyn väl styrts in på rätt spår och vi förstår vilken sorts film det är, då rör den sig framåt obevekligt och alltmer övertygande. Trovärdigheten tänjs absolut. Men de alltmer frekventa fysiska prövningarna och ibland svindelframkallande sekvenserna är något jag kan uppskatta i en stundtals överdigitaliserad actionfilmvärld anno 2021.

Ett ungt kärlekskrankt par har korsat Atlanten på semester. Amerikaner utforskar Europa, i det här fallet Grekland. De har medvetet kommit lite på avvägar och lämnat storstaden för en avstickare norrut i ett mindre befolkat och mer ruralt landskap. Paret verkar ha det ganska trevligt och saknar inte storstaden, där det verkar dra ihop sig till stora protester och allmänt stökig stämning. De är trots allt på semester.

En olycka. Allt ställs bokstavligt och bildligt på huvudet. Tillvaron är nyckfull. Och inte nog med det, vår antihjälte - eller hur vi nu ska karakterisera honom - får ingen rast och ingen ro för att smälta det han i sammanhanget skulle vilja smälta. Utan att förstå varför är han plötsligt utsatt för livshotande fara igen. Bättre fly än illa fäkta, är i första hand hans recept. Han är inte en fäktare. Men, föga överraskande med tanke på vilken sorts film det här är; han måste lära sig fäktas på de sätt han kan.

Efterhand kan vi skönja en modern historisk och politisk kontext: Grekland för några, men inte alltför många, år sedan. Åtstramningstider. Polariserat samhälle. Polariserade politiska krafter står mot varandra; en valkampanj, kidnappningar, korruption och en liten grundkurs i det som för inte alltför länge sedan var hetare nyheter och samtalsämnen i Europa. Det finns olika typer av kriser och bakgrunden här är igenkännlig, även i fiktionaliserad form.

John David Washington från ”Tenet” och ”BlacKkKlansman” får dra ett tungt lass. Det är honom vi följer med i nästan två timmar, medan han längs vägen möter både hjälpsamma människor - och helt opålitliga. Att inse vilka som är vilka i en Hitchcockiansk historia är en del av utmaningen för honom och en del av tjusningen för publiken.

Allt är med andra ord inte gruvligt nytänkande, men filmen flyter på. Svenska patrioter får väl acceptera att Alicia Vikanders roll är försvinnande liten, men hon är bra så länge hon får vara med. ”Beckett” har kanske en alltför anonym titel. Samtidigt är den adekvat eftersom huvudpersonens namn står i centrum och det handlar om en individuell resa. I en actionthriller som ändå försöker använda händelser ur en inte alltför avlägsen politisk kontext på ett inte helt ointressant sätt.

© Johan Lindahl
2021-10-02

Credit: Yannis Drakoulidis. ©NETFLIX

Credit: Yannis Drakoulidis. ©NETFLIX

Originaltitel: Beckett
Italien/Brasilien, 2021
Regi: Ferdinando Cito Filomarino
Med: John David Washington, Vicky Krieps, Boyd Holbrook, Alicia Vikander, Yorgos Pirpassopoulos, Filippos Ioannidis, Lena Kitsopoulou, Panos Koronis

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2021-08-13
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |