Shaolin Soccer (2001)

Kampsport gör fotbollen mycket roligare

4 russin

Värdländerna för VM i fotboll får ursäkta, här är det nämligen Hongkong som står för den mest underhållande fotbollen. Och var annars än just där skulle man komma på idén att sammanföra fotboll med kung fu.

Sing (Stephen Chow) är en hängiven användare av Shaolin Kung Fu och han har en dröm. Han vill att alla ska lära sig Shaolin, eftersom det skulle göra deras liv så mycket enklare, men han vet inte hur han ska få ut sitt budskap till folket. Tillsammans med en av sina bröder skapar han ett sång- och dansnummer Shaolin-style, men det visar sig inte gå hem helt och hållet. Då stöter han ihop med Fung (Man Tat Ng) som tills han fick sitt ben krossat efter en läggmatch femton år tidigare var mästare på fotboll. Både Fung och Sing inser då raskt att fotboll och kung fu hör ihop som ler och långhalm. I samma veva är en stor fotbollstävling på väg att dra igång och det gäller för Sing att samla ihop sina mer eller mindre avdankade bröder och få dem att återuppväcka sina slumrande kung fu-krafter i tid till första matchen. Om de sedan också hinner snappa upp ett och annat om fotboll också är det ju en fördel, men det är helt klart en annan typ av fotboll som spelas när den kombineras med kampsport än vad vi är vana vid.

"Shaolin Soccer" är en smått fantastisk film. För mig som är måttligt intresserad av fotboll är det den skönaste och mest underhållande film jag sett om denna bollsport. Men så brukar sportfilmer i allmänhet inte innehålla så här mycket specialeffekter. Vad sägs till exempel om att bollen förvandlas till en eldfängd tiger på väg mot målet eller skott så hårda att hela planen bokstavligen talat rivs upp? Denna variant av fotboll är så destruktiv att Godzilla själv ligger i lä, för att då inte tala om det svenska landslaget. Det bästa av allt är att specialeffekter och härliga kung fu-moves kombineras med en väldigt stor nypa självdistans och resultatet har blivit en underbar komedi. Visst, som så ofta i filmer från Hongkong så är både våldsnivån och humorn emellanåt alltför överdriven och fånig men köper man det som en del av genren så tror jag att väldigt många kan ha väldigt skojigt åt "Shaolin Soccer". Slutresultatet blir 4-0 till Stephen Chow.

© Andreas Hallgren
2002-06-16Originaltitel: Siu lam juk kau
Hongkong, 2001
Regi: Stephen Chow
Med: Stephen Chow, Vicki Zhao, Man Tat Ng, Yin Tse m.fl.

Genre: Action, Komedi
Teman: Fotboll Livsfarliga sporter


Ingår i följande teman


Fotboll

Livsfarliga sporter

     

Dela |