The Man with the Iron Heart (2017)

Kall karriärist i Tredje riket

3 russin

Ett oftast dämpat men fängslande återberättande av SS-toppen Reinhard Heidrichs karriär fram till attentet i Prag. Det låter väl … inte som en film för alla humör?

Jason Clarke spelar inte Heidrich som känslolös. Det är bara det att han inte känner något för andra människor. Men visst kan han tycka synd om sig själv. Han får tårar i ögonen när hans kärleksaffärer sätter stopp för den militära karriären, och följer upp med ett raseriutbrott hemma på rummet. Men hans nya kärlek (Pike) får honom att skärpa upp sig på stört. Hon tror fortfarande att han kan göra karriär.

Och i Hitlers nya Tyskland ges det stora möjligheter för en effektiv och inte överdrivet empatidrabbad streber. Heidrich stiger i graderna och blir instrumentell när Hitlers hat mot judarna ska omsättas i praktiken. Reinhardt Heidrich omnämns inte fullt så ofta i Tredje Rikets annaler som Himmler, Göring och Goebbels, men hade minst lika blodiga händer, inte minst vad gäller Förintelsen. Frugan reduceras på vägen till barnalstrare.

Den andra delen av handlingen följer två tjeckiska unga män som efter träning i England skickas tillbaka till den stad som Heidrich givits makten över: Prag. De fallskärmslandar i djupsnö, möter upp sina kontakter och förbereder sig för något som om det lyckas oundvikligen måste få tunga konsekvenser, även om det kanske är värt det. Den här delen är duktig nervig, med både spirande kärlek, svåra val och höga insatser.

Det är välgjort men kanske lite opersonligt ibland. Åtminstone fram till attentatet och dess grymma efterföljder, vilket inkluderar byn Lidices öde men även mindre välbekanta grymheter. Här är det väldigt starkt, inklusive en lång och överraskande spännande slutstrid. Musiken är genomgående effektiv och ofta sorgkantad. Skådisarna är mindre kända, med undantag för Pike och Wasikowska.

En sevärd men senkommen kusin till motståndsskildringar som ”Max Manus”, ”Flamman och Citronen” och ”Hemlig Agent”.

© Anders Lindahl
2021-06-11Originaltitel: The Man with the Iron Heart
Frankrike, Belgien, 2017
Regi: Cédric Jimenez
Med: Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell, Jack Reynor, Mia Wasikowska

Genre: Drama, Historia, Krig
Teman: Andra världskriget Andra världskrigsveckan 2021


Ingår i följande teman


Andra världskriget

Andra världskrigsveckan 2021

     

Dela |