Bakom hennes ögon (2021)

Vad det än är, så är det något…

3 russin

- Båda är lyckligare med mig än med varandra.

De bara träffas av en slump ute på krogen. Inget händer egentligen, jo - lite, men det fullbordas liksom inte. För det ska inte det. Det är så trevligt, tiden de tillbringar tillsammans. Men han i sammanhanget är trots allt gift, oavsett den sprakande kemin som eventuellt finns där. Hoppsan, hoppsan. Som det kan bli i sådana här skrönor, visar det sig att de snart möts igen, på samma arbetsplats, där han just tagit vid som ny psykolog. Komplicerat. Inte blir det mindre av den varan när krogflirten/sekreteraren Louise (Simona Brown) råkar stifta bekantskap med hustrun till sin nya chef David (Tom Bateman). Kvinnorna har vissa gemensamma nämnare. Eller, de kan åtminstone identifiera sig med varandra till viss del. Samtidigt som spänningen finns kvar från det första mötet.

Intrigen i ”Bakom hennes ögon” skulle (som det mesta) kunna platsa i en mindre ansedd kreation, läs: såpa. Frågan är hur man berättar det. Och här finns något elegant och samtidigt nervigt i språket från början. Samt några karismatiska personer i centrum som väcker intresse. Nattmaror, psykisk instabilitet, dunkla bakgrundshistorier och väldigt mycket som inte sägs rakt ut men som man kan anta kommer att avslöjas i portioner. En typ av triangeldrama tilldrar sig. En typ. Men hela tiden finns känslan av att allt inte är precis vad det ser ut att vara. Och även om vi reser fram och tillbaka i tiden så öppnas inte alla dörrar på vid gavel omgående. Det ska pusslas, väcka frågor och fler frågor. Två kvinnor som båda lider av plågsamma mardrömmar och faktiskt kanske kan hjälpa varandra, samtidigt som den ena är uppenbart mer psykiskt instabil och opålitlig än den andra. Varför har allting gått snett i relationen mellan psykiatrikern och hans hustru Adele (Eve Hewson)? Var det från början dömt att utvecklas till en långsam mardröm som de inte kan slita sig ifrån?

Det handlar alltså väldigt mycket om tre människor. Alla andra är bifigurer och fyller i behövda luckor omkring dem, med växlingar mellan en vardag med viss dramatik och nattliga visioner som åtminstone på ytan innehåller ännu mer. Det kräver mycket av just de tre skådespelarna. Men de håller liv i föreställningen. Och föreställningarna. För det handlar väldigt mycket om föreställningar; vad som är verkligt, vad som ledde till vad - och vem som är mest manipulativ. Eller om alla är helt ärliga på sina villkor. Efterhand är frågan om allting är objektivt skildrat eller visar på vitt skilda upplevelser av vad som händer och har hänt. Uppenbarligen kan det sluta lite var som helst och uppfattas som rimligt eller mycket mindre trovärdigt än man hade hoppats. I alla fall är det bitvis uppslukande och nästan alltid med en underliggande spänning som i princip tvingar en att fortsätta fram till slutet, bittert eller bitterljuvt eller var det nu landar. Prydligt paketerad pseudopsykologi eller insiktsfulla betraktelser om människans innersta väsen? Det rullar på. Vad döljer sig bakom de där ögonen - och handlar det framför allt om Adeles ögon eller Louises?

Allt balanserar således mer och mer på gränsen mellan den fysiska verkligheten, etablerad psykologi och parapsykologi. Det skruvas på alla kranar man kan komma på. Kanske blir det överskruvat. Det förflutna som hela tiden påminner om sin existens har mycket riktigt med nutiden att göra. Återblickarna är en vital del av berättelsen. Upplösningen kan kritiseras för många saker, beroende på vilka förväntningar du har byggt upp till dess och vilken verklighetsuppfattning du köper, men den kan inte beskyllas för att bara tryggt och säkert knyta ihop narrativet. Med sådana vänner behöver man inga fiender, sägs ibland när någon hamnat i potentiellt destruktivt sällskap eller drabbats av svårartat svek. Man skulle kunna klämma in den devisen här, men exakt vad den betyder bör inte avslöjas i förväg.

© Johan Lindahl
2021-06-06

Credit: Nick Wall/NETFLIX © 2020
Förtroligt samtal mellan två väna väninnor...

Credit: Nick Wall/NETFLIX © 2020
...och lika vänligt vänslande mellan två förälskade makar? Se och döm själv.

Originaltitel: Behind Her Eyes
Storbritannien, 2021
Skapare/show runner: Steve Lightfoot
Med: Simona Brown, Eve Hewson, Tom Bateman, Robert Aramayo, Tyler Howitt, Georgie Glen, Aaron Anthony, Nichola Burley, Aston McAuley, Roshan Seth

Genre: Drama, Mystery, Thriller, TV-serie
Teman: Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |