Love and Monsters (2020)

Godmodigt anslagen äventyrshistoria

3 russin

Världen har gått under igen. Eller åtminstone har mänskligheten försatt sig i ännu en situation som lett fram till en tynande tillvaro efter en stor katastrof. Hur den processen gick till förklaras raskt och rakt av under första frenetiska minuterna. Nu lever de flesta överlevande under jord i olika bunkrar, utspridda i kolonier som emellanåt lyckas få kontakt med varandra via gammalmodiga typer av radioutrustning. Men livet kan vara rätt OK i en sådan här grupp. Åtminstone hyfsat för den unge Joel, förutom att han inte riktigt tas på allvar för att han kort sagt inte är den tuffaste i sällskapet. När man ska ut och jaga förnödenheter på marknivå till exempel. Sordin No 2: Han verkar vara den enda som inte har ett förhållande med någon av de andra i bunkern. Där uppe finns muterade monster, infernaliska insekter och annat otyg som direkta hot mot liv och lem. Här nere är han främst uppskattad som kock med minestrone som specialitet.

På något vis får han reda på var före detta flickvännen håller hus, tjejen han skildes från sju år tidigare när familjer flydde åt olika håll men de flesta föräldrar tycks ha förolyckats. Ska Joel, den mest lättskrämde i sällskapet, på egen hand lyckas leta upp sin forna flamma Aimee? I vilket fall bestämmer han sig för att göra just det. Längs vägen träffar han på några andra överlevare - och en hund. Men några viktiga vägval måste trots allt göras. Vart ska han gå och är det värt det?

”Love and Monsters” är inte sensationellt originell eller banbrytande i några avseenden. Men, i det stora hela en godmodigt anslagen äventyrshistoria med lagom doser överlevnadshumor, samt en smula romantik och härligt slemmiga specialeffekter. Den lägger mycket ansvar på axlarna hos unge Dylan O’Brien (”Teen Wolf”, ”American Assassin”) som satsar på en för ändamålet underdriven spelstil. Det handlar inte om den mest heroiske pionjären utan om en osannolik underskattad yngling som inser att han måste våga något för att livet verkligen ska vara ett liv igen. I förlängningen handlar det, trots en längre sträcka där det främst kretsar kring honom och hans nyfunna hundpolare, påfallande mycket om behovet av andra, oavsett vilka personer slumpen fört ihop dig med under olyckliga omständigheter. Men barnskådespelerskan Ariana Greenblatt som hänger med ärrade veteranen Michael Rooker ute i vildmarken har nog trots allt fått de bästa replikerna och är bitvis på väg att stjäla filmen i de sekvenser hon är med.

© Johan Lindahl
2021-05-14

Photo Credit: Jasin Boland. ©NETFLIX
Avskedet...

Photo Credit: Jasin Boland. ©NETFLIX
...och nya kompisar i kampen för överlevnad.

Originaltitel: Love and Monsters
Kanada/USA, 2020
Regi: Michael Matthews
Med: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Tre Hale, Pacharo Mzembe, Senie Priti, Amali Golden, Te Kohe Tuhaka, Tasneem Roc

Genre: Action, Äventyr, Komedi
Svensk biopremiär: 2021-04-14
Teman: Djur som bråkar Laglös värld efter katastrof Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

Laglös värld efter katastrof

Originalproduktion från Netflix

     

Dela |