Death to 2020 (2020)

Dräpande dödsruna över ett ångestladdat år

4 russin

Alla kan vi väl vara överens om att 2020 var ett lysande år, eller hur? Eller rättare sagt; nu tävlar alla om att formulera den mest slagkraftiga sågningen och domedagsrecensioner över året som lämnat oss. Och Netflix vill inte vara sämre utan presenterar en domsaga i form av - ja, vad är det nu egentligen? En officiell dödsruna över året som passerat, ungefär. Med inhyrda kommentatorer, framställda som experter men uppenbart spelade av professionella aktörer vi ofta har anledning att känna igen. Så vad säger de? Hur väl analyserar de 2020? Den akuta effekten är i alla fall att jag skrattar högt ett par gånger redan under de inledande minuterna, vilket inte händer ofta.

Och då talar vi om tragedier, katastrofer och allmänt obehagliga incidenter staplade på varandra. Vilda våldsamma bränder i Australien, amerikanskt attentat mot en iransk general, toppmöte i Davos där världsledare blev utskällda av en ung svensk klimataktivist, Brexit-processen… Och det är fortfarande bara januari. Och sedan, ni vet. Hur uppstod egentligen det där viruset i Kina? En aningen speciell teori lanseras.

Virus har dominerat, men visst har det hänt andra saker. Såväl protester mot polisvåld som explosioner i Beirut kommenteras. Men ett speciellt kärt öga har filmmakarna till ledarna för USA och Storbritannien, som i allmänhet drabbas av de mest sarkastiska analyserna. Hur mycket filmen vill vara satirisk på allvar eller bara en allmän ventilationstrumma över allt elände som passerat kan diskuteras. Men den är som sagt, om inte annat, rolig. Jo, förresten - framför allt Black Lives Matter-frågan och överhuvudtaget allt som rör sig om rasism i samhället, där är filmen rätt spetsig. Just det, är det ”Black Mirror”-folket som ligger bakom det här? Det kan förklara en del av det brittiskt respektlösa tonläget, där man även passar på att driva med Netflix eget utbud, plattformen där filmen själv presenteras.

Svingarna kanske är förutsägbara och ibland repetitiva. Men visst är det ändå lite kul med alla upprepningar om Joe Bidens höga ålder, vilken uppgår till ett par sekler om man får tro den här filmen. Samtidigt som Donald Trump verkligen trycks ner i stoftet på alla sätt. Tracy Ullman gör sedan en härligt världsfrånvänd version av brittiska drottningen. Hugh Grant föreställer en arrogant excentrisk kvasihistoriker med den äran. Lisa Kudrow å sin sida levererar en legering av alla blonda kvinnor som agerat talespersoner för Donald Trump, har svårt att hålla reda på fakta och gärna lanserar nya fantasifulla alternativa fakta. Samuel L. Jackson föreställer också något slags pseudoexpert som ändå ofta får säga saker som låter sannolika och det kanske är meningen. Måltavlorna är månghövdade och kanske är det här en TV-film som har klämts fram snabbare än den borde. Men ändå, det fungerar. Här är knappt en död sekund. Nu glömde jag till och med nämna Kumail Nanjiani som en ytterst cynisk entreprenör. Han är kanske bäst av alla karaktärerna, även om han inte är den mest dominerande i rutan under den här fejkdokumentären. Eller är det verkligen fejk? Vad vet man egentligen i dessa tider?

© Johan Lindahl
2021-01-30

©KEITH BERNSTEIN/NETFLIX © 2020
Drottning Elizabeth (Tracy Ullman) har många skäl att förskräckas över händelseutvecklingen 2020...

©SAEED ADYANI/NETFLIX © 2020
...men det finns alltid affärsmöjligheter även i de värsta kriser, påpekar entreprenören Bark Multiverse (Kumail Nanjiani).

Originaltitel: Death to 2020
USA, 2020
Regi: Al Campbell Alice Mathias
Med: Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow, Kumail Nanjiani, Tracey Ullman, Samson Kayo, Leslie Jones, Diane Morgan, Cristin Milioti, Joe Keery, Laurence Fishburne

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2020-12-27
Teman: Originalproduktion från Netflix

Relaterat ur russinbloggen
2021-12-29: Netflix lustmördar ännu ett år…


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |