Bombshell - När tystnaden bryts (2019)

Mer engagerande efterhand om livet bakom kulisserna på Fox News

3 russin

Amerikansk kabel-TV och deras nyhetsdivisioner har väl aldrig riktigt haft samma dragningskraft för oss här som för amerikanerna själva. Ofta, jag kan väl inte vara helt ensam om det, bygger vår uppfattning om dem på vad som kommer fram i kommentarer från satiriska talkshowvärdar som Trevor Noah, John Oliver och tidigare Jon Stewart - för att nämna några. Men de här nyhetsförmedlarna finns där och har betydelse för vem som styr världens än så länge mäktigaste land. Inte minst då Fox news. Känner du någon här som verkligen följer den kanalen regelbundet? Amerikaner gör det tydligen i ganska stor utsträckning. Åtminstone de mer konservativt lagda.

Berättelsen om sexuella trakasserier på hög nivå, utövade inte minst av själve chefen för nyhetsdivisionen Roger Ailes, valsade runt i medierna för några år sedan. Det har sedan fiktionaliserats i den utmärkta serien ”The Loudest Voice” med Russell Crowe som överste ringledare. Kanske ligger det den här stjärnspäckade filmen i fatet att den berättar ungefär samma historia, på kortare tid. Den är inte alls dålig. Kanske lite kantig inledningsvis och med en del distanserande grepp, som att tala direkt till kameran lite oftare än nödvändigt. Det slutar de med efter en stund och filmen växer till att bli mer och mer övertygande. Även om vi ser välbekanta filmstjärnor porträttera profilerade mediepersonligheter vi faktiskt ändå ofta lärt oss känna igen. Men de blir ofta just påfallande porträttlika. Och det som skildras blir mer nyanserat och komplicerat än man i förstone kan ana. Varför tillåts dessa beteendemönster pågå så länge? Vad krävs för att säga emot i en miljö där alla konkurrerar med varandra? Hur fungerar ett sådant här megaföretag när de ska reda ut interna konflikter och det blåser hårt även uppe på toppen?

”Bombshell” är knappast en överväldigande banbrytande film och ämnet har redan varit hett stoff - inte bara när det gäller just Fox News - i några år nu. Men den blir mer engagerande längs vägen. Framförallt lyfter Margot Robbie perspektiven i rollen som en, vad jag förstår, fiktiv rollfigur, en ung kvinna med ambitioner att komma upp sig inom organisationen, nå uppmärksamhet och bli en röst att räkna med. Men som efterhand inser vad det kommer att kosta och måste ställa sig frågan om det är värt priset.

© Johan Lindahl
2020-11-22

©Lionsgate

Originaltitel: Bombshell
Kanada/USA, 2019
Regi: Jay Roach
Med: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Malcolm McDowell, Kate McKinnon, Connie Britton, Liv Hewson, Rob Delaney, Mark Duplass, Stephen Root

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2020-01-17
Hemmabio: 2020-06-22
Teman: Journalister


Ingår i följande teman


Journalister

     

Dela |